Τα “ψηφιακά τρένα” που φεύγουν

του Γιάννη ΛΕΟΝΤΑΡΗ

Το “καμπανάκι” ήταν για ακόμα φορά ισχυρό, για την Ελλάδα που κινδυνεύει να χάσει μια και καλή το “ψηφιακό τρένο” της Ευρώπης, και μαζί και την ευκαιρία να βρεθεί στην “πρώτη ταχύτητα” της ανταγωνιστικότητας στην ταχέως αναπτυσσόμενη ψηφιακή οικονομία.

Αυτή τη φορά, το “χτύπησε” ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wind, Νάσος Ζαρκαλής, κατά την παρουσίαση του νέου πιλοτικού δικτύου οπτικών ινών που εγκατέστησε η εταιρεία στην Καλαμάτα, το οποίο φέρνει στο χρήστη πρωτόγνωρες δυνατότητες ταχύτητας download και upload, που μπορούν να φτάσουν ακόμα και το 1 Gbps.

Όπως όμως εξήγησε ο επικεφαλής της Wind, το θέμα δεν είναι η διαδικτυακή ταχύτητα αυτή καθεαυτή, αλλά η ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας που φέρνει, και ο άμεσος αντίκτυπός της στην παραδοσιακή οικονομία.

Σήμερα η ψηφιακή οικονομία αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και αλλάζει ριζικά τον τρόπο που ζούμε, δουλεύουμε και διασκεδάζουμε. Μαζί αλλάζει και μια ολόκληρη οικονομία, καθώς επαγγέλματα και επιχειρήσεις παύουν να έχουν λόγο ύπαρξης, και αντικαθίστανται από άλλα.

Δεν είναι τυχαίο που η ΕΕ, αναλογιζόμενη τις ραγδαίες αλλαγές που φέρνει η ψηφιακή οικονομία έχει θέσει συγκεκριμένους στόχους μέχρι το 2020, όπως η κατά 100% κάλυψη του πληθυσμού της Ευρώπης με δυνατότητα βασικής ευρυζωνικής πρόσβασης, η διαθεσιμότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο με ταχύτητες άνω των 30 Mbps στο 100% του διαδικτύου στην Ευρώπη, και η αύξηση των νοικοκυριών με ταχύτητες πρόσβασης άνω των 100 Mbps τουλάχιστον στο 50% του συνόλου των νοικοκυριών.

Απέναντι σε αυτά, η Ελλάδα έχει να επιδείξει προσέγγιση του ευρωπαϊκού μέσου όρου μόνο σε ορισμένες κατηγορίες, όπως το ποσοστό γραμμών με σταθερή ευρυζωνική κάλυψη και η διείσδυση της σταθερής ευρυζωνικότητας στον πληθυσμό. Απέχει ωστόσο πολύ σε ποσοστά όπως η κάλυψη από δίκτυα νέας γενιάς και, συνεπακόλουθα, σε ποσοστό διείσδυσης των δικτύων αυτών στον πληθυσμό, ενώ τόσο ορισμένοι ποιοτικοί δείκτες (όπως η μέση ευρυζωνική ταχύτητα ανά χρήστη, ή το μέσο κόστος της ευρυζωνικής σύνδεσης σε σχέση με το κατ κεφαλήν εισόδημα), όσο και αρκετές επίσημες έρευνες της ΕΕ, δείχνουν πως παρότι η χώρα έχει κάνει κάποια βήματα προς τα εμπρός, μπροστά της βρίσκεται ένας «ψηφιακός Γολγοθάς” που θα πρέπει να ανέβει…

Τί χρειάζεται για να πάψει η Ελλάδα να είναι στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη στην ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας; Ο επικεφαλής της Wind ήταν σαφής: “Πρέπει να διασφαλίζονται ίσοι όροι ανταγωνισμού για όλους, να διευκολυνθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις, να βοηθήσουν οι Αρχές και οι Δήμοι για να χτίζονται τα δίκτυα, να καταργηθεί η υπέρ-φορολόγηση των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, να υπάρξει σύντομα ένα σαφές κανονιστικό πλαίσιο, αλλά και συνθήκες τέτοιες που θα προσελκύσουν τους επενδυτές.”.

Κυρίως όμως, θα λέγαμε πως θα πρέπει να υπάρξει μια σαφής αλλαγή νοοτροπίας, και αυτό όσο εύκολο ακούγεται, άλλο τόσο δύσκολο είναι σε μία κοινωνία που ακόμα στην πλειοψηφία της ζητά, για παράδειγμα, την απομάκρυνση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας από τις πόλεις και την εγκατάστασή τους στα… βουνά γιατί προκαλούν… καρκίνο…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ