Αύξηση 4,1% στα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη του πρώτου τριμήνου του ΟΤΕ

Ανοδική πορεία ακολούθησε ο κύκλος εργασιών του ομίλου ΟΤΕ το πρώτο τρίμηνο φτάνοντας τα 929 εκατ. ευρώ ευρώ. Ταυτόχρονα, τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη του ομίλου κατέγραψαν αύξηση 4,1% στα 38,2 εκατ. ευρώ ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση, το πρώτο τρίμηνο του 2017, τα ενοποιημένα έσοδα του Ομίλου OTE ανήλθαν σε 929,0 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 0,1%, κυρίως λόγω της αύξησης των εσόδων σταθερής τηλεφωνίας στην Ελλάδα και τη Ρουμανία, αντισταθμίζοντας την πίεση στην κινητή τηλεφωνία.

Στην Ελλάδα τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 0,9% και διαμορφώθηκαν σε 685,4 εκατ. ευρώ. Η ανάπτυξη προέρχεται κυρίως από την έντονη ζήτηση για ευρυζωνικές υπηρεσίες καθώς οι καταναλωτές που υιοθετούν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες VDSL COSMOTE αυξάνονται, παρά τον νέο φόρο 5% που επιβλήθηκε τον Ιανουάριο. Οι υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης παρουσίασαν ενδείξεις επιβράδυνσης σε ένα εποχιακά ασθενές τρίμηνο, καθώς οι επικρατούσες οικονομικές συνθήκες ασκούν πίεση στη ζήτηση. Στη Ρουμανία, η αύξηση στα έσοδα σταθερής τηλεφωνίας αντανακλά τη σταθερή ζήτηση για συνδυαστικά πακέτα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, υψηλότερα έσοδα χονδρικής και την ανάκαμψη των εσόδων από έργα ICT  μετά το υποτονικό τέταρτο τρίμηνο την περσινή χρονιά.        

Τα συνολικά Λειτουργικά Έξοδα του Ομίλου, εξαιρουμένων των αποσβέσεων, των απομειώσεων και των επιβαρύνσεων που σχετίζονται με Προγράμματα Εθελούσιας Αποχώρησης, κόστη αναδιοργάνωσης και μη επαναλαμβανόμενων νομικών υποθέσεων διαμορφώθηκαν σε 637,1 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2017, αυξημένα κατά 1,5% σε σχέση με το Α’ τρίμηνο του 2016, καθώς οι πρωτοβουλίες μείωσης του κόστους αντισταθμίστηκαν από το υψηλότερο κόστος διασύνδεσης καθώς και το κόστος εμπορευμάτων, που προκύπτει από τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Το προσαρμοσμένο EBITDA του Ομίλου μειώθηκε κατά 1,7% και διαμορφώθηκε σε 304,1 εκατ. ευρώ Στην Ελλάδα, η κερδοφορία παρέμεινε αμετάβλητη, αποφέροντας ένα προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA ύψους 38,8%.Το προσαρμοσμένο EBITDA στη Ρουμανία μειώθηκε κατά 4,4%, αντανακλώντας την αυξανόμενη πίεση λόγω ανταγωνισμού στην κινητή τηλεφωνία και κατά 81,0% στην Αλβανία όπου οι δραστηριότητες επηρεάστηκαν από τη μεταβολή στον όγκο της διεθνούς εισερχόμενης κίνησης.

Η φορολογία εισοδήματος του Ομίλου ανήλθε σε 42,9 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2017, αυξημένη κατά 14,7%, αντικατοπτρίζοντας τα υψηλότερα κέρδη προ φόρων.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη (εξαιρουμένων των έκτακτων εξόδων) του Ομίλου μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 38,2 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2017, αυξημένα κατά 4,1% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2016.

Οι προσαρμοσμένες επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία το πρώτο τρίμηνο του 2017 ανήλθαν σε 185,0 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 12,3%, αντικατοπτρίζοντας τις επενδύσεις στις δραστηριότητες σταθερής σε Ελλάδα και Ρουμανία, οι οποίες ανήλθαν σε 75,0 εκατ. ευρώ και 43,3 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Στις δραστηριότητες κινητής τηλεφωνίας, οι συνολικές προσαρμοσμένες επενδύσεις διαμορφώθηκαν στην Ελλάδα σε 36,2 εκατ. ευρώ, στη Ρουμανία σε  18,1 εκατ. ευρώ, και στην Αλβανία σε 6,7 εκατ. ευρώ

Το πρώτο τρίμηνο του 2017, ο Όμιλος όπως αναμενόταν παρουσίασε αρνητικές προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές ύψους  11,3 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των υψηλότερων επενδύσεων σε πάγια περιουσιακά στοιχεία.

Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του Ομίλου διαμορφώθηκε σε 0,6 δισ. στις 31 Μαρτίου 2017, μειωμένος  κατά 33,% σε σύγκριση με τις 31 Μαρτίου του 2016, που αντιστοιχεί σε 0,4 φορές το ετήσιο προσαρμοσμένο ΕΒΙTDA του Ομίλου το οποίο παρέμεινε αμετάβλητο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Τους επόμενους 12 μήνες, ο ΟΤΕ σκοπεύει να προβεί σε σημαντικές αποπληρωμές και για το λόγο αυτό προτίθεται να διατηρήσει σημαντικά αποθέματα μετρητών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ