Κρυφό χαράτσι για τους ελεύθερους επαγγελματίες με το νέο μνημόνιο

Μια κρυφή ασφαλιστική εισφορά για τους ελεύθερους επαγγελματίες φέρνει το κείμενο του νέου μνημονίου. Βάσει του κειμένου, ένα από τα προαπαιτούμενα για να κλείσει η β’ αξιολόγηση είναι η αύξηση της βάσης βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες θα υπολογίζονται επί του φορολογητέου εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών ή των επιτηδευματιών, προσαυξημένου κατά το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που καταβλήθηκαν την προηγούμενη χρονιά.

Προκειμένου να μην υπάρξει ξαφνική επιβάρυνση των επιτηδευματιών, θα ισχύσει μεταβατικό καθεστώς για το 2018. Κατά αυτόν τον τρόπο:

Για το 2018 οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογίζονται επί του αθροίσματος των φορολογητέων κερδών και των ασφαλιστικών εισφορών, με έκπτωση 15% στο αποτέλεσμα που θα προκύπτει. Από το 2019 και ύστερα, οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογίζονται επί του αθροίσματος των φορολογητέων κερδών και των ασφαλιστικών εισφορών χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως έκπτωση.

Στο τελικό κείμενο του μνημονίου αναφέρεται: “Αλλαγή της ασφαλιστικής νομοθεσίας ώστε αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2018 η βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους να προσδιορίζεται ως τα μικτά κέρδη της προηγούμενης χρονιάς πριν όμως την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών. Η βάση υπολογισμού θα μειώνεται προσωρινά κατά 15% το 2018 χωρίς να υπάρχει μείωση μετά το 2018“.

Έτσι για παράδειγμα, ένας ελεύθερος επαγγελματίας με κέρδη 15.000 ευρώ το 2017 θα πληρώσει μέσα στο τρέχον έτος 5.000 ευρώ ασφαλιστικές εισφορές, από τα κέρδη του 2016.  Το 2018, οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογιστούν επί του ποσού των 12.750 ευρώ και θα αυξηθούν στα 3.442 ευρώ Έτσι προκύπτει πρόσθετη επιβάρυνση ευρώ συγκριτικά με αυτό που υπολόγιζε να πληρώσει ο ελεύθερος επαγγελματίας για το 2018.

Για το 2019 που δεν θα υπάρχει η έκπτωση του 15% στο εισόδημα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, οι ετήσιες ασφαλιστικές εισφορές θα ανέλθουν στα 4.050 ευρώ ή 1.350 ευρώ παραπάνω σε σχέση με αυτό που υπολόγιζε να πληρώσει ο ελεύθερος επαγγελματίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ