Κωνσταντίνος Μίχαλος: “Οι “έξυπνες λύσεις” μπορεί να είναι διέξοδος για την “ασφυξία” της Τοπικής Αυτοδιοίκησης”

Για τα προβλήματα λειτουργίας που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Δήμοι, αλλά και τις διεξόδους που δίνουν η αξιοποίηση της τεχνολογίας και των “έξυπνων” λύσεων, μίλησε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, κατά την ομιλία του στο δεύτερο συνέδριο “City Connectπου πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα.

Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος σημείωσε ότι σήμερα οι Δήμοι λειτουργούν κάτω από ασφυκτική πίεση και καλύπτουν με μεγάλη δυσκολία τις ανάγκες τους καθώς η οικονομική κρίση έχει περιορίσει σημαντικά τους διαθέσιμους πόρους.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι αυτή ακριβώς η πίεση αποτελεί και την μεγάλη ευκαιρία για τους Δήμους να αξιοποιήσουν την τεχνολογία, τις “έξυπνες” λύσεις και τα αντίστοιχα κοινοτικά προγράμματα, προκειμένου να μειώσουν σημαντικά τις δαπάνες σε πολλούς τομείς, αλλά και να δημιουργήσουν μια νέα δυναμική που μπορεί να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά σε αρκετούς τομείς λειτουργίας των Δήμων.

Σημείωσε ότι η τοπική γνώση σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της εμπειρίας και τα εργαλεία που παρέχονται, μπορεί να δημιουργήσει ιδιαίτερα σημαντικά οφέλη στους Δήμους.

Τόνισε ωστόσο ότι για να συμβεί αυτό απαιτείται να προωθηθούν οι διαδικασίες σε 3 βασικούς τομείς.

1. Ο υγιής επαναπροσδιορισμός της σχέσης ιδιωτικού – δημοσίου τομέα. Στο θέμα αυτό ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ σημείωσε ότι ακόμα υπάρχουν αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο για τη μεγαλύτερη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα σε δραστηριότητες που μέχρι σήμερα θεωρούνται δημόσιες. Τόνισε όμως ότι αυτή η νοοτροπία είναι λάθος διότι όταν ένας Δήμος, για παράδειγμα, προσπαθεί να τα κάνει όλα μόνος του, τελικά το μόνο που πετυχαίνει είναι να μην κάνει τίποτα σωστά, και πρόσθεσε ότι η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα σε δραστηριότητες του Δημοσίου, στο πλαίσιο υγιών και διάφανων συμβάσεων, μπορεί να λειτουργήσει ιδιαίτερα θετικά τόσο ως προς το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών, όσο και ως προς τη συγκράτηση του κόστους, αλλά και την καλύτερη κατανομή των ανθρώπινων και μη πόρων.

2. Την ανάγκη το θεσμικό πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις να διασφαλίζει τη διαφάνεια και τις ίσες ευκαιρίες για όλες τις επιχειρήσεις, και ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες.

3. Την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τον επιχειρηματικό τομέα. Όπως ανέφερε, αυτό μπορεί να δημιουργήσει πολλά και πολλαπλασιαστικά οφέλη και για τις 2 πλευρές, αναφέροντας χαρακτηριστικά τη θερμοκοιτίδα για τις νεοφυείς επιχειρήσεις που δημιούργησε το ΕΒΕΑ σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων, η οποία σήμερα, όπως είπε, αποτελεί μια αυτόνομη και αυτοσυντηρούμενη μονάδα που φέρνει σημαντικά οφέλη στο Δήμο, τόσο από πλευράς μεταφοράς τεχνογνωσίας, όσο και από πλευράς εφαρμογών πρωτοποριακών λύσεων που μειώνουν το κόστος και αναβαθμίζουν το παρεχόμενο επίπεδο υπηρεσιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ