Η Fraport “κοιτά” και το “Ελευθέριος Βενιζέλος”

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον φαίνεται να δείχνει η Fraport για το αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος”. Μάλιστα, το ενδιαφέρον της κοινοπραξίας Frapor t- Kοπελούζου για την απόκτηση του 30% του αεροδρομίου Αθηνών που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ, όποτε προκηρυχθεί ο διαγωνισμός, εξέφρασε ο πρόεδρος του ομίλου Κοπελούζου, Δημήτρης Κοπελούζος. Μιλώντας στην “Ελευθερία του Τύπου”, εκτίμησε ότι το “Ελ. Βενιζέλος” θα κοστολογηθεί ανάλογα με τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια (1,23 δισ. ευρώ).

Ο κ. Κοπελούζος προέβλεψε ότι θα υπάρξει μεγάλη συμμετοχή και σημαντικό διεθνές ενδιαφέρον στο διαγωνισμό για το 30% του “Ελ. Βενιζέλος”. “Η σημασία της ολοκλήρωσης της συμφωνίας για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια είναι καθοριστική για όλες τις επόμενες ιδιωτικοποιήσεις, καθώς δόθηκε το μήνυμα εμπιστοσύνης των Γερμανών στην προοπτική της ελληνικής οικονομίας και ανεβάζει το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα και τον πήχη για τα τιμήματα“, ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος εκτίμησε ότι το τίμημα για την 20ετή επέκταση της σύμβασης στο “Ελ. Βενιζέλος” θα ξεπεράσει τα 500.000.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η προκήρυξη για την 20ετή ανανέωση της σύμβασης παραχώρησης για το “Ελ. Βενιζέλος” αναμένεται τους επόμενους μήνες και προηγείται του διαγωνισμού για την πώληση του 30% του αεροδρομίου, η οποία τοποθετείται μέσα στο 2018.

Η επέκταση της σύμβασης για 20 ακόμα έτη (έως το 2046), εκτός από προαπαιτούμενο για τη δεύτερη αξιολόγηση, θα φέρει πολλά κέρδη στο Δημόσιο. Τα έσοδα για το κράτος σε βάθος εικοσαετίας, αναμένεται να φτάσουν το 1,5 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 400.000.000 με 500.000.000 ευρώ υπολογίζεται ότι αφορούν τη φετινή χρονιά.

Η σύμβαση προβλέπει, επίσης, τη μείωση των τελών προσγείωσης και την κατάργηση του δικαιώματος πρώτης άρνησης που διατηρούσε έως τώρα η PSP Investments (το κρατικό συνταξιοδοτικό ταμείο του Καναδά, που είναι ο βασικός μέτοχος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών) για το 30% του μετοχικού κεφαλαίου που κατέχει σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για μεγάλη συμμετοχή στο διαγωνισμό.

Όσον αφορά στην ολοκλήρωση της συμφωνίας για τα 14 αεροδρόμια, ο Δημήτρης Κοπελούζος επεσήμανε: “Η Ελλάδα βγήκε πάλι στις αγορές. Η επένδυση χρηματοδοτείται με 968.000.000 ευρώ από διεθνείς τράπεζες, δηλαδή ανοίξαμε την πόρτα για τις χρηματοδοτήσεις και προετοιμάζουμε τη χώρα για να βγει και μόνη της στις αγορές από το 2018“.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ