Τσοτσορός (ΕΛΠΕ): “Μπορούμε και από φέτος την ανάπτυξη”

“Από το τρέχον έτος η Ελλάδα μπορεί να εξέλθει οριστικά από τη μακροχρόνια οικονομική ύφεση που την ταλαιπωρεί και να εισέλθει στη φάση της ανάπτυξης” επισήμανε ο πρόεδρος του ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, Ευστάθιος Τσοτσορός, ο οποίος πρότεινε, επίσης, την έναρξη κοινωνικού διαλόγου για τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην αγορά εργασίας.

Μιλώντας στο συνέδριο πωλήσεων της ΕΚΟ, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Καλαμπάκα, ο Ευστάθιος Τσοτσορός ανέφερε ότι “η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης εξαιτίας και των απαιτήσεων που εγείρουν οι δανειστές, επιτείνει την αβεβαιότητα στον οικονομικό και επιχειρηματικό κόσμο, αλλά και στην κοινωνία”.

“Η χώρα – μέσω των δομικών αλλαγών που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί – είναι σε θέση να υλοποιήσει το πρόγραμμά της για να σταθεί στιβαρά και ανταγωνιστικά στο διεθνές περιβάλλον, να προβάλλει τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα, τα διαφοροποιημένα εθνικά προϊόντα που παράγει και τις υπηρεσίες που παρέχει, αλλά και να αντλήσει τα αναγκαία παγκόσμια επενδυτικά κεφάλαια. Έτσι, σταδιακά, θα ανέλθει στην κλίμακα της ανάπτυξης, της απόδοσης και της ευημερίας”, τόνισε.

Ακόμη, σημείωσε ότι η αυξανόμενη απαισιοδοξία των νοικοκυριών αποτελεί το “μέτρο” για το κοινωνικοοικονομικό κόστος των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής προσαρμογής στο πλαίσιο των μνημονίων, και ότι καμία από τις αναπτυγμένες χώρες του ΟΟΣΑ δεν έχει γνωρίσει μεταπολεμικά τόσο θεαματική επιδείνωση των βιοτικών συνθηκών του πληθυσμού, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο πρόεδρος του ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ μίλησε για νέα δεδομένα που διαμορφώνονται παγκοσμίως στην αγορά εργασίας, λόγω και της τεχνολογικής προόδου, τα οποία θα πρέπει να απασχολήσουν σοβαρά έναν κοινωνικό διάλογο που πρέπει κάποια στιγμή να ανοίξει και στην Ελλάδα από τους κοινωνικούς εταίρους. Όπως υπογράμμισε, “στην υπό διαμόρφωση νέα πραγματικότητα, η Ευρώπη των ήδη πολλών ταχυτήτων υστερεί σε ανταγωνιστικότητα, η δε Ελλάδα ακόμη περισσότερο”.

Αναφερόμενες στις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα, δήλωσε ότι η παρατεταμένη ύφεση, η διαρκής αυξητική φορολόγηση, η συρρίκνωση των εισοδημάτων, των καταθέσεων και των χορηγήσεων, είχε ως συνέπεια την ισχυρή μείωση της εγχώριας ζήτησης πετρελαιοειδών την περίοδο 2009 – 2015 και την αδυναμία ουσιαστικής ανάκαμψης κατά τον προηγούμενο χρόνο. Ωστόσο, όπως είπε, σε αυτό το δύσκολο, αβέβαιο και επιβαρυμένο περιβάλλον, το 2016 ήταν η χρονιά των ιστορικών επιδόσεων για τον όμιλο ΕΛΠΕ, “με κλειδιά της επιτυχίας την εξωστρέφεια, τη διαρκή προσαρμογή στις ραγδαίες τεχνικοοικονομικές αλλαγές και την αποτελεσματική αξιοποίηση της παραγωγικής δυναμικότητας σε ένα περιβάλλον εργασιακής ειρήνης”.

Παράλληλα, η ΕΚΟ βελτίωσε περαιτέρω τη θέση της στην εγχώρια αγορά, καταγράφοντας αύξηση των μεριδίων στη λιανική και χονδρική αγορά, σε όλες τις επιχειρηματικές μονάδες και σε όλα τα βασικά καύσιμα από τα σήματα ΕΚΟ και ΒΡ, ενώ η εμπορία συνέβαλε καθοριστικά, προκειμένου το ρεκόρ παραγωγής να συνοδευτεί από ρεκόρ κερδών. Η συγχώνευση των εταιριών ΕΚΟ και Ελληνικά Καύσιμα, τόνισε ο Ευστάθιος Τσοτσορός, που ολοκληρώθηκε με επιτυχία, οδήγησε στη δημιουργία της μεγαλύτερης εταιρείας εμπορίας πετρελαιοειδών στα Βαλκάνια. “Σε αυτό το περιβάλλον αναμενόμενης σταδιακής οικονομικής ανάπτυξης, η ΕΚΟ καλείται να καταθέσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσεων μετεξέλιξης, προκειμένου να μετεξελιχθεί από εταιρεία εμπορίας πετρελαιοειδών σε μία εταιρεία παροχής – εμπορίας ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών” κατέληξε ο πρόεδρος του ομίλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ