Γερμανοελληνικές συγκρίσεις στην Handelsblatt για το κούρεμα χρέους

Γερμανοελληνικές συγκρίσεις κάνει η Γερμανική εφημερίδα Handelsblatt αναφορικά με το κούρεμα του χρέους, καταλήγωντας ότι η Γερμανία δεν θα ήταν αυτή που είναι σήμερα, αν δεν είχε γίνει κούρεμα του χρέους της, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

Η Handelsblatt, με αφορμή τις συζητήσεις για τη διαπραγμάτευση επαναφέρει το θέμα της Συμφωνίας του Λονδίνου το 1953, επικαλούμενη διεθνείς οικονομολόγους, όπως τον γάλλο Τομά Πικετί και τον αμερικανό Τζέφρι Σαξ. Τότε τα χρέη της Γερμανίας είχαν διαγραφεί. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η σημερινή κατάσταση της χώρας μας θυμίζει αρκετά εκείνη της μεταπολεμικής Γερμανίας, όταν η χώρα δεν μπορούσε να ξεπληρώσει τα χρέη της.

Η εφημερίδα “επιστρατεύει” τις απόψεις οικονομικών αναλυτών, οι οποίοι θεωρούν ότι η Γερμανία κατάφερε ό,τι κατάφερε και είναι μία από τις πιο ισχυρές οικονομίες του κόσμου με το κούρεμα του χρέους, καθώς αυξήθηκε η πιστοληπτική της ικανότητα και μπόρεσε να πάρει περισσότερα δάνεια. Η Handelsblatt υπογραμμίζει: “Αυτό που η Γερμανία έπραξε με επιτυχία, δηλαδή να χρησιμοποιήσει την αυξημένη πιστοληπτική αξιοπιστία της για να πάρει νέα δάνεια, χρησιμοποιείται σήμερα από τη γερμανική πλευρά ως ένα από τα βασικά επιχειρήματα εναντίον ενός κουρέματος του ελληνικού χρέους, επειδή δεν υπάρχει εμπιστοσύνη ότι η Αθήνα θα χρησιμοποιήσει τα χρήματα επωφελώς. Αλλά και τότε υπήρχαν επικριτές της συμφωνίας που εξέφραζαν τον φόβο ότι το κούρεμα χρέους θα οδηγούσε τη γερμανική κυβέρνηση σε ασταθή δημοσιονομική πολιτική“.

Βέβαια, η έρευνα της Handelsblatt επισημαίνει και τις διαφορές ανάμεσα στην μεταπολεμική Γερμανία και την Ελλάδα του σήμερα. Τότε το επίκεντρο των διαπραγματεύσεων ήταν η αποδοτικότητα της γερμανικής οικονομίας, ενώ σήμερα στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων βρίσκεται η εξυπηρέτηση του χρέους και η εφαρμογή των μέτρων λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων. Η εφημερίδα, επικαλούμενη τον οικονομολόγο Τζέφρι Σαξ τονίζει ότι “το αποφασιστικό δεν είναι εάν αξίζει μια χώρα ένα κούρεμα κι αν πληροί του όρους, κάτι δευτερεύον στις διαπραγματεύσεις στην περίπτωση της Γερμανίας, αλλά εάν μια χώρα χρειάζεται ένα κούρεμα, όπως ακριβώς τότε η Γερμανία – και σήμερα η Ελλάδα“. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ