Alpha Bank: Καθαρά κέρδη και μείωση της εξάρτησης από τον ELA

Καθαρά κέρδη ύψους 42,3 εκατ. ευρώ σημείωσε το 2016 η Alpha Bank, “ως αποτέλεσμα της βελτιώσεως του αποτελέσματος προ προβλέψεων και της αποκλιμακώσεως των προβλέψεων για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου.”, όπως αναφέρει η ίδια.

Επίσης, τα κύρια αποτελέσματα προ προβλέψεων ενισχύθηκαν κατά 6% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 1.190,6 εκατ. ευρώ, παρά τη μείωση του ενεργητικού κατά 4,4 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της βελτιώσεως της λειτουργικής επιδόσεως και της αυξήσεως της αποδοτικότητας.

Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο αυξήθηκε κατά 20 μονάδες βάσεως το 2016 και ανήλθε σε 2,9%. Ο δείκτης εξόδων / εσόδων μειώθηκε σε 48,2% από 50,2% το προηγούμενο έτος.

Η κεφαλαιακή θέση ενισχύθηκε κατά 30 μονάδες βάσεως σε τριμηνιαία βάση, με τον Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) στο 17,1% στο τέλος Δεκεμβρίου 2016. Η κεφαλαιακή θέση επηρεάζεται θετικά από τη βελτίωση στην αποτίμηση των τίτλων του διαθεσίμου προς πώληση χαρτοφυλακίου και την περαιτέρω μείωση του πιστωτικού κινδύνου.

Ο Δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) της τραπέζης αυξήθηκε κατά 50 μονάδες βάσεως σε σχέση με πέρυσι και διαμορφώθηκε σε 17,3%, λαμβανομένης υπ’ όψιν της θετικής επιπτώσεως από την πώληση των δραστηριοτήτων στη Σερβία.

Τα ενσώματα ίδια κεφάλαια ανέρχονται σε 8,7 δισ. ευρώ, τα υψηλότερα μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, και η ενσώματη λογιστική αξία ανά μετοχή διαμορφώνεται σε 5,66 ευρώ.

Επίσης, σημειώθηκαν σημαντικές εισροές καταθέσεων 1,4 δισ. ευρώ το δ΄ τρίμηνο του 2016, τάση που ανεστράφη, εν μέρει, στις αρχές του 2017, λόγω εποχικότητας αλλά και αβεβαιότητας ως προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολογήσεως.

Η χρηματοδότηση από τις κεντρικές τράπεζες μειώθηκε περαιτέρω το δ΄ τρίμηνο του 2016 κατά 2,5 δισ. ευρώ σε 18,3 δισ. ευρώ, κυρίως ως αποτέλεσμα των εισροών καταθέσεων, της μειώσεως του επενδυτικού χαρτοφυλακίου και της ολοκληρώσεως της συναλλαγής τιτλοποιήσεως δανείων για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Τον Δεκέμβριο του 2016, η χρηματοδότηση μέσω του Εκτάκτου Μηχανισμού Ρευστότητας της Τραπέζης της Ελλάδος (ELA) διαμορφώθηκε σε 13,2 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 6,5 δισ. ευρώ από τον Δεκέμβριο του 2015. Η χρηματοδότηση από τις Κεντρικές Τράπεζες μειώθηκε κατά 25% σε ετήσια βάση.

Οι νέες καθυστερήσεις μειώθηκαν κατά 0,2 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση με τον δείκτη καθυστερήσεων να ανέρχεται σε 38,1% στο τέλος Δεκεμβρίου του 2016.

Ο δείκτης καλύψεως καθυστερήσεων ανέρχεται σε 69%, ενώ ο συνολικός δείκτης καλύψεως των δανείων σε καθυστέρηση, συμπεριλαμβανομένων των ενσώματων εξασφαλίσεων, ανέρχεται σε 125%.

Επίσης, κατά το 2016 υπήρξε πτώση των νέων μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων στην Ελλάδα κατά 77% σε ετήσια βάση για το 2016. Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στην Ελλάδα ανήλθαν σε 27,7 δισ. ευρώ.

Οι προβλέψεις για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου το δ΄ τρίμηνο 2016 ανήλθαν σε 303,9 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούν σε 201 μονάδες βάσεως, ενώ για το 2016, συνολικά, οι προβλέψεις αντιστοιχούν σε 191 μονάδες βάσεως.

Το καθαρό έσοδο τόκων αυξήθηκε κατά 1,4% σε ετήσια βάση και ανήλθε σε 1.924,1 εκατ. ευρώ, επηρεασμένο θετικά από τη μείωση του κόστους χρηματοδοτήσεως από τις κεντρικές τράπεζες και τη σταθερή, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2016, ανατιμολόγηση των καταθέσεων. Το καθαρό έσοδο τόκων αυξήθηκε κατά 1,8% το δ΄ τρίμηνο και διαμορφώθηκε σε 490,1 εκατ. ευρώ, καθώς η μείωση του κόστους χρηματοδοτήσεως αντιστάθμισε τη χαμηλότερη συνεισφορά των δανείων.

Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες αυξήθηκαν κατά 3% σε ετήσια βάση, επηρεασμένα θετικά από την αύξηση των συναλλαγών μέσω πιστωτικών καρτών και της ενισχύσεως των προμηθειών από τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα και εργασίες συναλλάγματος.

Τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν κατά 2,3% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε 1.108,3 εκατ. ευρώ .

Ο δείκτης εξόδων / εσόδων ανέρχεται σε 48,2% το 2016.

Οι προβλέψεις για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου διαμορφώθηκαν σε 1,2 δισ. ευρώ το 2016 έναντι 3 δισ. ευρώ το 2015 (συμπεριλαμβανομένων των προβλέψεων ύψους 1,6 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του ελέγχου της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού).

O διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Δημήτριος Π. Μαντζούνης, δήλωσε σχετικά: “Το 2016 επιτύχαμε κερδοφόρο αποτέλεσμα, παρά τις υψηλές προβλέψεις Ευρώ 1,2 δισ. για την κάλυψη του πιστωτικού κινδύνου. Το υψηλότερο Καθαρό Περιθώριο Τόκων και η βελτιωμένη λειτουργική αποδοτικότητα ενίσχυσαν τα οργανικά μας αποτελέσματα, ενώ διατηρήσαμε την ισχυρή κεφαλαιακή μας βάση και προχωρήσαμε σε περαιτέρω απομόχλευση του ισολογισμού. Η χρηματοδότησή μας από τις Κεντρικές Τράπεζες μειώθηκε σημαντικά, κατά 25% σε ετήσια βάση, ενώ συνεχίσαμε να διαφοροποιούμε τις πηγές χρηματοδοτήσεώς μας, αντλώντας κεφάλαια από τη διατραπεζική αγορά και μεγάλους διεθνείς οργανισμούς. Επιπλέον, κατά το 2016, σε εφαρμογή του σχεδίου αναδιαρθρώσεως της Τραπέζης, ως έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προχωρήσαμε με επιτυχία στην αποεπένδυση από μη κύριες δραστηριότητες στη Νοτιανατολική Ευρώπη και στην Ελλάδα. Όσον αφορά στην ποιότητα του δανειακού μας χαρτοφυλακίου, σημειώθηκε σημαντική αποκλιμάκωση των νέων μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων, ενώ θέσαμε τους στόχους για τη μείωση του συνόλου τους. Προϋπόθεση για την επίτευξη των ανωτέρω στόχων αποτελεί η ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας καθώς και η πλήρης και ορθή εφαρμογή των αναμενομένων μεταρρυθμίσεων που αφορούν το ρυθμιστικό πλαίσιο διαχειρίσεως των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Προς αυτή την κατεύθυνση, θα συμβάλει σημαντικά η άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολογήσεως.”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ