Το “αγκάθι” της ΔΕΗ

της Λαίδας ΛΙΜΝΙΑΤΗ

Σε “αγκάθι” φαίνεται να μετατρέπεται η πώληση των μονάδων της ΔΕΗ, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση, καθώς οι θεσμοί δεν κάνουν πίσω και περιμένουν σαφείς δεσμεύσεις από την Κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ KHE Γιώργος Αδαμίδης “απειλεί” με απεργίες σαν αυτές του 2014. Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ  “Δεν μπόρεσαν να αντέξουν στις πιέσεις των δανειστών… Πάμε για πώληση μονάδων, παρόλο που ο κ. Σταθάκης λέει ότι σε αυτή τη φάση δέχονται οι πιστωτές να μείνουν πίσω τα υδροηλεκτρικά” και ταυτόχρονα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις του ήταν σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση.

Αντί για τη μικρή ΔΕΗ δήλωσε ο Γ. Αδαμίδης θα πουληθεί η μισή ΔΕΗ κι αυτό μόνο αρνητικό -σύμφωνα με την άποψη του- μπορεί να είναι για τις τσέπες των καταναλωτών. Ο Γ. Αδαμίδης θεωρεί ότι αν υπάρξει ολιγοπώλιο στην ενέργεια θα αυξηθούν τα τιμολόγια, ενώ χαρακτήρισε τον λιγνίτη ως εθνικό καύσιμο και ότι αν οι ιδιωτικές εταιρείες θέλουν μπορούν να φτιάξουν δικές τους μονάδες λιγνίτη.

Τέλος, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, το λιγότερο που έχουν να κάνουν είναι να επαναλάβουν τις κινητοποιήσεις του 2014. Τότε η κυβέρνηση αναγκάστηκε να τους επιστρατεύσει προκειμένου να σταματήσει η απεργία και οι πολύωρες διακοπές ρεύματος.

Να υπενθυμιστεί ότι οι πιστωτές πιέζουν για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ και άμεση παραχώρηση του 40% με την πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων κατόπιν σχετικού διαγωνισμού, ο οποίος θέλουν να γίνει το συντομότερο δυνατόν, κατά προτίμηση το καλοκαίρι.

Εκτός όμως από το μερίδιο της αγοράς, οι θεσμοί έχουν πρόβλημα και με τη μετοχική σύνθεση και δεν αρέσκονται στην ιδέα της μεταβίβασης του 17% της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ στο Υπερταμείο, με σκοπό να διασωθεί από τη δρομολογημένη πώληση. Η διαφορά είναι ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ οδεύουν προς πώληση άμεσα και τα λεφτά πάνε στο χρέος, ενώ στο Υπερταμείο υπάρχει το παράθυρο της αξιοποίησης. 

Ωστόσο, αν οι δανειστές δεχτούν αυτό το “παράθυρο”, τότε η πώληση των λιγνιτικών μονάδων μπορεί να περάσει πιο ανεπαίσθητα.

Σήμερα ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης θα συναντηθεί με βουλευτές της Κοζάνης, της Φλώρινας και των Γρεβενών και με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρο Καρυπίδη για να τους ενημερώσει για τη στάση της κυβέρνησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ