Bloomberg: Αναγκαία η στήριξη από τον ELA λόγω αβεβαιότητας

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας, η ΕΚΤ αύξησε το ανώτατο όριο του ELA κατά 400 εκατ. ευρώ προς τις ελληνικές τράπεζες, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδας. Η συνεχιζόμενη εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες της χώρας κατέστησε αναγκαία την περαιτέρω στήριξη από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ενίσχυσης σε Ρευστότητα (ELA).

Στην ανακοίνωσή της η ΤτΕ αναφέρει ότι η αύξηση του ανώτατου ορίου κατά 400 εκατ. ευρώ αντανακλά εξελίξεις στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι είναι η πρώτη φορά μετά τον Σεπτέμβριο του 2015 που η Τράπεζα της Ελλάδος δεν κάνει καμία αναφορά σε “σταθεροποίηση” ή “βελτίωση” των ροών καταθέσεων.

Η αύξηση του ανώτατου ορίου αποτυπώνει την άμεση ανάγκη για ρευστότητα, η οποία μάλιστα επιδεινώνεται όσο καθυστερεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας και η ένταξη της χώρας στη ποσοτική χαλάρωση. Σύμφωνα με το Bloomberg οι εκροές τη φετινή χρονιά αγγίζουν τα 3,6 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που εντείνει τις ανησυχίες για επιστροφή στη δραματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας κατά το 2015.

Η διάψευση των προσδοκιών που είχαν διαμορφωθεί στο τέλος του 2016 σχετικά με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και η έντονη ανησυχία ότι η κυβέρνηση μπορεί να καθυστερήσει τις διαπραγματεύσεις μέχρι το καλοκαίρι, ανέτρεψαν απότομα το θετικό κλίμα που είχε αρχίσει να διαμορφώνεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ