Ανακαλύφθηκε και λειτουργεί ξανά η παλαιότερη Vespa στον κόσμο

Οι οπαδοί της  Vespa, της δημοφιλούς ιταλικής μάρκας σκούτερ, θα χαρούν ιδιαίτερα όταν μάθουν ότι το παλαιότερο στον κόσμο σκούτερ της Vespa, αποκαταστάθηκε σε πλήρως λειτουργική κατάσταση και δημοπρατείται. Το σκούτερ αυτό είναι το αυθεντικό κομμάτι, υπ’ αριθμόν 3 από τη λεγόμενη “Σειρά 0”, από την οποία η κατασκευάστρια εταιρεία Piaggio παρήγαγε συνολικά 60 οχήματα.

Vespa_1946_3

Οι ειδικοί του Catawiki ανακάλυψαν ότι αυτό το σκούτερ -με αριθμό πλαισίου 1003- είναι η τρίτη Vespa που κατασκευάστηκε! Η σειρά της Vespa στην οποία ανήκει το μοντέλο, είναι η μόνη με τόσο λίγα διαθέσιμα κομμάτια σε όλον τον κόσμο. Τα αυθεντικά κομμάτια 1 και 2, δυστυχώς, δεν υπάρχουν πλέον. Πρόκειται για χειροποίητο όχημα, με μονοκύλινδρο, δίχρονο, αερόψυκτο κινητήρα 98 cc και κιβώτιο τριών ταχυτήτων.  

Vespa_1946_5Vespa_1946_11

Το γεγονός ότι ο τωρινός ιδιοκτήτης του σκούτερ, το ανακάλυψε σ’ έναν παλιό αχυρώνα, όπου παρέμεινε αχρησιμοποίητο για πολλά χρόνια, κάνει αυτή τη Vespa ακόμη πιο ιδιαίτερη, καθώς είναι σε πολύ καλή κατάσταση. “Με το πέρασμα των χρόνων η Vespa κατέστη ίσως το πιο αντιπροσωπευτικό σύμβολο της Ιταλίας. Η μάρκα έγινε γνωστή σε όλον τον κόσμο και υπάρχουν πολλοί συλλέκτες που αναζητούν αντίκες Vespa. Ελπίζουμε ότι αυτή η Vespa θα περιέλθει στα χέρια κάποιου συλλέκτη ή ενός μουσείου που θα διαφυλάξει αυτό το κομμάτι της ιταλικής ιστορίας για τις μεταγενέστερες γενιές“, λέει ο Davide Marelli, ειδικός των Vespa στο Catawiki. Η τιμή του συγκεκριμένου κομματιού της Vespa, μπορεί να φτάσει σε ύψος μεταξύ 250.000 και 300.000 ευρώ.

Vespa_1946_7

Piaggio

Η ιστορία της Vespa ξεκινά στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η εταιρεία Piaggio ήταν αρχικά εταιρεία κατασκευής (πολεμικών) αεροσκαφών. Μετά τη λήξη του Πολέμου δεν της επιτρεπόταν πλέον να κατασκευάζει αεροσκάφη λόγω του ότι προμήθευε με οπλισμό τις δυνάμεις του Άξονα. Η διοίκηση της Piaggio κατεύθυνε τότε τις προσπάθειές της στην κατασκευή σκούτερ. Από το 1946 και μετά η Piaggio έγινε γνωστή για την κατασκευή των σκούτερ Vespa, που μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα έγιναν πολύ δημοφιλή στην Ιταλία. Η κυκλοφορία της ταινίας “Διακοπές στη Ρώμη” το 1953, με πρωταγωνίστρια την Audrey Hepburn, μιας ταινίας που χάρισε εξέχοντα ρόλο στo σκούτερ, συνέβαλε στο να αποκτήσει η Vespa την ξεχωριστή θέση που κατέχει σήμερα.

Vespa_1946_10

Αξιόλογη επένδυση

Όπως συμβαίνει με κάποια μοντέλα κλασικών αυτοκινήτων, έτσι και η αξία των σκούτερ ανεβαίνει συνεχώς με το πέρασμα του χρόνου. “Λόγω της ξεχωριστής θέσης της Vespa, τα παλιά σκούτερ της μάρκας, τείνουν να διατηρούν και να πολλαπλασιάζουν την αξία τους. Ένα σκούτερ Vespa του 1970, για παράδειγμα, μπορεί να κοστολογηθεί ως και πέντε φορές περισσότερο από την αρχική τιμή πώλησης. Όσο πιο παλιά είναι μια Vespa, τόσο μεγαλύτερη είναι η αξία της”, αναφέρουν οι ειδικοί του Catawiki.

Η δημοπρασία με την παλαιότερη Vespa στον κόσμο θα ολοκληρωθεί μέχρι και την 28η Μαρτίου 2017.  Μπορείτε να βρείτε πολλές φωτογραφίες από την παλαιότερη Vespa στον κόσμο εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ