Δύσκολες ώρες για τα Ελβετικά ρολόγια

Πτώση σχεδόν 10% (9,9%) κατέγραψαν το 2016 οι πωλήσεις ελβετικών ρολογιών, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ελβετικών Ρολογιών. Η πτώση, η οποία είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από το 2009, αποδίδεται στη μείωση της ζήτησης από  αγορές, όπως το Χονγκ Κονγκ και η Κίνα, όπου οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 25% και 22% αντίστοιχα σε διάστημα τετραετίας.

Η αλήθεια είναι ότι η είσοδος των κινητών και των smartwatches, έπληξε την αγορά των ελβετικών ρολογιών και δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν ότι τα χρόνια ανάπτυξης και ευημερίας τους έχουν παρέλθει και η ζήτηση διαρκώς θα μειώνεται. Να σημειωθεί ότι στις αρχές της δεκαετίας του 2000, οι εξαγωγές είχαν διπλασιαστεί, ενώ άρχισαν σταδιακά να μειώνονται καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι φαίνεται να βασίζονται στο κινητό τους για να δουν την ώρα.

Παρόλα αυτά, για το 2017 φαίνεται να υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης. Για παράδειγμα, ο οίκος Richemont ανέφερε ανάκαμψη πωλήσεων στο τελευταίο τρίμηνο του 2016 στον τομέα ρολογιών, ενώ και στην Κίνα καταγράφονται σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας της το δεύτερο εξάμηνο, με τις εξαγωγές της να αυξάνονται κατά 9,1%.

Την ίδια στιγμή, ο Jean-Claude Biver, επικεφαλής του τμήματος ρολογιών της LVMH ανέφερε αύξηση στην αγορά των ελβετικών ρολογιών από την Κίνα στο τρίμηνο που διανύουμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ