Σκάνδαλο με κινέζικα στη Βρετανία

Σε σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων φαίνεται να εξελίσσεται το θέμα των εισαγωγών κινεζικών προϊόντων στη Μεγάλη Βρετανία, το οποίο αποκάλυψε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF),η οποία διεξήγαγε έρευνες από το 2013 έως το 2016.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του OLAF, οι κινεζικές εισαγωγές έφθαναν στα λιμάνια Dover και Felixstowe σε πολύ φθηνές τιμές. Εν συνεχεία ακολουθούσε έκδοση πλαστών τιμολογίων και ψευδών αποδείξεων δασμών και με την ανοχή των τελωνειακών αρχών, διοχετεύονταν στις αγορές διαφόρων χωρών της Ευρώπης.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι συναλλαγές διεκπεραιώνονταν από εκτεταμένο δίκτυο εγκληματιών σε όλη την Ευρώπη, για την πάταξη του οποίου άλλες χώρες είχαν λάβει μέτρα. Η OLAF είχε ζητήσει επανειλημμένα και από τη Βρετανία να δράσει, αλλά χωρίς ανταπόκριση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του OLAF, η συνεχιζόμενη αμέλεια των βρετανικών τελωνειακών αρχών στέρησε από την Ε.Ε. σχεδόν 2 δισ. ευρώ από μη καταβληθέντα τέλη (1,98 δισ. ευρώ για την ακρίβεια). Εκτός αυτού, ζημιώθηκαν κατά 3,2 δισ. ευρώ και αρκετές χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τη μη καταβολή του ΦΠΑ – μεταξύ των οποίων οι Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία.

Βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσία, ο ΦΠΑ πληρώνεται στη χώρα όπου θα γίνει η πώληση των προϊόντων, και όχι στη χώρα όπου φθάνουν πρώτη φορά αυτά. Το OLAF συνέστησε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να υποχρεώσει το Λονδίνο να αποκαταστήσει την οικονομική βλάβη και να διοχετεύσει απευθείας τα 2 δισ. ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Ωστόσο, η Βρετανία ακόμα δεν έχει διατάξει τη διεξαγωγή εισαγγελικής έρευνας για να διαπιστώσει τι συμβαίνει.

Τα προϊόντα για τα οποία εκδόθηκαν ψεύτικα τιμολόγια περιλαμβάνουν είδη ένδυσης και υπόδυσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ