Fischler: Υπάρχει ανάγκη για μια ισχυρή Ευρώπη με μια ισχυρή φωνή

Την ανάγκη για μια ισχυρή Ευρώπη με μια εξίσου ισχυρή φωνή εξέφρασε ο Franz Fischler, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Alpbach και πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη γεωργία, την αγροτική ανάπτυξη και την αλιεία, κατά την ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το απόγευμα της Πέμπτης.

Παράλληλα έστειλε το μήνυμα πως “οι απειλές όσων ζητούν την καταστροφή της ΕΕ μας κάνουν πιο δυνατούς και πιο ενωμένους” υπογραμμίζοντας πως “αν και στο παρελθόν δεν διασφαλίσαμε τα επιτεύγματα της ΕΕ και δεν υπήρξαμε αρκετά συμμετοχικοί σήμερα οφείλουμε να το κάνουμε“.

Εάν βέβαια, όπως διευκρίνισε ο F. Fischler, ως Ένωση “θέλουμε να γίνουμε πρωταθλητές στην αλλαγή να αποκτήσουμε μια βιώσιμη και υγιή οικονομική ανάπτυξη μειώνοντας παράλληλα και τις ανισότητες πρέπει να προσφέρουμε νέες ευκαιρίες και κυρίως ένα κοινό όραμα στο οποίο θα συμμετάσχει η κοινωνία στο σύνολό της“.

Επιπλέον, αναφέρθηκε και στη σημασία του αγροδιατροφικού τομέα τον οποίο χαρακτήρισε  “ραχοκοκκαλιά της οικονομίας” υπογραμμίζοντας πως διαθέτει μεν άπειρες δυνατότητες αλλά έχει ανάγκη τόσο από επενδυτικά κεφάλαια όσο κι από εκσυγχρονισμό.

“Ο αγροδιατροφικός τομέας έχει πολλά να κερδίσει από την καινοτομία, την ψηφιοποίηση, την πράσινη ενέργεια” σημείωσε χαρακτηριστικά εξηγώντας πως “η εποχή που οι παραγωγοί παρήγαγαν αγαθά κι ο κλάδος έπρεπε να βρει μόνος του τις αγορές έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί”.

Τέλος, αναφερθείς στην Ελλάδα σημείωσε πως θα πρέπει να “επικεντρωθεί σε αυτά που παράγει και είναι καλή, όπως για παράδειγμα στο ελαιόλαδο και στα οπωροκηπευτικά ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ανάγκη για μεγαλύτερη συνεργασία και μεταρρυθμίσεις ωστε να υπάρξει καινοτομία, να επιτευχθεί η διακύμανση τιμών και η διεύρινση των αγορών“. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ