Νέλλη Τζάκου-Λαμπροπούλου: “Η ελληνική τραπεζική αγορά δεν υστερεί σε καινοτομία”

Τη διαπίστωση ότι η ελληνική τραπεζική αγορά δεν υστερεί σε καινοτομία και ειδικότερα στην υλοποίηση υπηρεσιών που συνδέονται με εφαρμογές νέων τεχνολογιών στις συναλλαγές διατυπώνουν τραπεζικά στελέχη των ψηφιακών καναλιών και των καρτών της λιανικής τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, που βρίσκονται στη Βαρκελώνη, που πραγματοποιείται το Mobile World Congress.

Όπως επισημαίνουν είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, με τη ραγδαία ανάπτυξη των ψηφιακών συναλλαγών, οι ελληνικές τράπεζες επενδύουν συστηματικά σε νέες και καινοτόμες τεχνολογίες, παρέχοντας στους πελάτες τους σύγχρονες και ολοκληρωμένες λύσεις.

Οι περισσότερες από τις τάσεις που παρουσιάζονται στον τομέα των mobile πληρωμών, επισημαίνουν, σχετίζονται άμεσα με τις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται ήδη και θα επιταχυνθούν στο επόμενο διάστημα βάσει των εξελίξεων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο με την εφαρμογή της δεύτερης κοινοτικής οδηγίας PSD2 (που θα επιτρέπει μεταξύ άλλων την πρόσβαση σε υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών και κινήσεις των πελατών -μόνον μετά την συναίνεση τους – από μή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με στόχο μετά από σχετική ανάλυση τους να τους παρέχουν υπηρεσίες) και γενικότερα την υλοποίηση πανευρωπαϊκά των άμεσων πληρωμών (instant payments).

Στην Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, σημαντικό μέρος της ψηφιακής στρατηγικής βασίζεται στις εξελίξεις αυτές και για το λόγο αυτό έχει ήδη διαθέσει στην αγορά πρωτοποριακές λύσεις.

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το i-bank Pay, το καινοτόμο ηλεκτρονικό πορτοφόλι που η Εθνική Τράπεζα εισήγαγε για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά, το οποίο συνδυάζει πληρωμές και εισπράξεις μέσω κινητού ή tablet. Με τον τροπο αυτό οι συναλλαγές γίνονται εύκολα, με ταχύτητα και με ασφάλεια, καλύπτοντας τις πολλαπλές ανάγκες των καταναλωτών και ταυτόχρονα διευρύνοντας τις δυνατότητες εξυπηρέτησης και εισπράξεων των επιχειρήσεων.

Η εφαρμογή είναι συμβατή με όλες τις φορητές συσκευές Android & iPhone και έχει σχεδιαστεί με έμφαση στο βέλτιστο customer experience.

Κατεβάζοντας δωρεάν την εφαρμογή i-bank Pay στο κινητό τους, οι ιδιώτες-πελάτες της Εθνικής Τράπεζας, οι οποίοι είτε είναι χρήστες του i-bank Internet Banking είτε διαθέτουν προπληρωμένη κάρτα της ΕΤΕ, μπορούν να αποστέλλουν χρήματα μέσω κινητού στους φίλους τους από τις τηλεφωνικές επαφές ή το Facebook τους, χωρίς να γνωρίζουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό, αρκεί να έχουν κι εκείνοι εγκαταστήσει την εφαρμογή i-bank Pay. 

Η μεταφορά γίνεται εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια, με άμεση χρέωση του λογαριασμού ή της προπληρωμένης κάρτας τους στην Εθνική Τράπεζα. Παράλληλα, με το i-bank Pay μπορούν να πληρώνουν μέσω του κινητού ή του tablet τους, εμπόρους και επαγγελματίες (καταστήματα, καφέ, σουπερμάρκετ, περίπτερα, ακόμη και delivery), με άμεσες ανέπαφες συναλλαγές, μέσω τεχνολογίας Bluetooth. 

Επίσης προσφέρει την υπηρεσία i-bank Pay 4 Business που απευθύνεται στις επιχειρήσεις/επαγγελματίες πελάτες της Εθνικής Τράπεζας που επιθυμούν να εισπράττουν με γρήγορο, εύκολο και ασφαλή τρόπο λογαριασμούς και οφειλές από τους πελάτες τους. 

Με το i-bank Pay 4 Business, μπορούν να δέχονται πληρωμές από το κινητό του πελάτη τους με τρείς τρόπους:
– Στο κινητό ή το tablet τους μέσω Bluetooth, εγκαθιστώντας την εφαρμογή i-bank Pay 4 Business.
– Στο τερματικό i-bank POS τους με σάρωση QR code.
– Στο ταμειακό τους σύστημα, συνδέοντάς το με την ειδική συσκευή i-bank connector.Η πίστωση των χρημάτων γίνεται άμεσα στον επαγγελματικό τους λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα, με εξαιρετικά χαμηλές προμήθειες εκκαθάρισης συναλλαγών, ενώ μπορούν ανά πάσα στιγμή να δουν το ιστορικό των συναλλαγών τους.

Γενικότερα, όπως αναφέρει η Νέλλη Τζάκου-Λαμπροπούλου. Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, σε ότι αφορά τα ποσοστά ηλεκτρονικών συναλλαγών στην Εθνική σημειώνουν σταθερή άνοδο.

Ειδικότερα οι ηλεκτρονικές πληρωμές ξεπερνούν πλέον το 30% γενικά και υπερβαίνουν το 75% στις συναλλαγές πληρωμών και μεταφορών που γίνονται χωρίς μετρητά.

Οι πληρωμές με κάρτες ειδικά στις κύριες κατηγορίες αγορών (super market, καύσιμα) υπερβαίνουν το 40-50% και αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη αύξηση με βάση τις τελευταίες διατάξεις για το αφορολόγητο με βάση ηλεκτρονικές συναλλαγές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ