Mobile World Congress: Ημέρα 3η – H 4η Βιομηχανική Επανάσταση

Η τρίτη ημέρα του Mobile World Congress 2017 έδωσε στους επισκέπτες της έκθεσης τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μια σειρά ενδιαφερουσών ομιλιών με θέμα την 4η Βιομηχανική Επανάσταση που σηματοδοτούν τεχνολογίες όπως το Internet of Things, τα big data, τα αυτόνομα οχήματα και το 5G.

Εταιρείες-κολοσσοί όπως η PwC, η Smart Dubai, η Nokia και η Tele2 συμφώνησαν πως στο επίκεντρο της “επανάστασης” αυτής βρίσκονται οι mobile πλατφόρμες και, εδώ που τα λέμε, όχι κι άδικα. Αν φέρει κανείς στον νου του τον τρόπο με τον οποίο αυτές έχουν επηρεάσει την αλληλεπίδραση μεταξύ των ανθρώπων, τις συνθήκες εργασίας και τον τρόπο που λειτουργούν εταιρείες ή ακόμα και κυβερνήσεις, θα αντιληφθεί ότι πράγματι βρισκόμαστε στις απαρχές μιας νέας τάξης πραγμάτων.

Βιομηχανία και θεσμοί άλλωστε έχουν εστιάσει ολοκληρωτικά στη μετάβαση στο 5G: καθώς οι μέρες στη Βαρκελώνη περνούν και οι εμπλεκόμενες εταιρείες και φορείς εκφράζουν τις απόψεις τους, γίνεται σαφές ότι το 2020 μοιάζει πολύ μακρινό προκειμένου να εξυπηρετήσει τα σχέδια των παρόχων.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των ΗΠΑ (FCC) ανακοίνωσε διά στόματος του νεόκοπου προέδρου της, Ajit Pai, ότι θα εξετάσει με διαφορετικά κριτήρια τις επενδυτικές προτάσεις με φόντο τις υποδομές 5G στη χώρα. Την ίδια ώρα ο CEO και πρόεδρος της OrangeStephane Richard, κάλεσε τους φορείς να συνεισφέρουν κι αυτοί από πλευράς τους, με τη θέσπιση ενός ευνοϊκότερου ρυθμιστικού κώδικα καθώς επίσης και με φθηνότερη διάθεση συχνοτήτων σε βάθος 25ετίας.

Παγκόσμια Πρωτοβουλία TD-LTE (Global TD-LTE Initiative ή GTI) υπέγραψε μνημόνιο διμερούς συνεργασίας με τη 5G Automotive Association (5GAA) για την ανταλλαγή ακόμα περισσότερων πληροφοριών με φόντο την υλοποίηση του οράματος των αυτόνομων/συνδεδεμένων οχημάτων με βάση την τεχνολογία 5G. Ειρήσθω εν παρόδω, η 5GAA θεωρείται παράδειγμα για κάθε βιομηχανία ως προς τον ενδεδειγμένο τρόπο συνεργασίας με τον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Στα των συσκευών, τέλος, η Alcatel προκάλεσε αίσθηση με το U3το φθηνότερο 4G smartphone που θα κυκλοφορήσει στα 99€ αλλά και το A5 LED με τη φωτιζόμενη “πλάτη”. H Lenovo εμπλούτισε τη γκάμα των tablets της με 4 νέα μοντέλα στις 8” και 10” με τιμές που ξεκινούν από τα 169 ευρώ  ενώ η Porsche λάνσαρε το πρώτο της laptop, ένα “2 in 1 με αεροδυναμικό σχεδιασμό” στις 13,3” που θα διατεθεί εμπορικά τον Απρίλιο. Περνώντας σε κάτι πιο “ευρωπαϊκό”, η γαλλική Wiko, ο πέμπτος κατασκευαστής smartphone σε πωλήσεις στην Ευρώπη, παρουσίασε το high end WIM ενώ η τουρκική General Mobile ανακοίνωσε το GM 6, το τέταρτο κατά σειρά – και πρώτο δικό της – Android One smartphone.

To Mobile World Congress 2017 ολοκληρώνεται αύριο, 2 Μαρτίου.

Συνεχή ροή ειδήσεων από τη Βαρκελώνη και το MWC μπορείτε να βλέπετε στο allCONNECTEDgr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ