Mobile World Congress: Ημέρα 2η – H Βαρκελώνη κινείται σε ρυθμούς 5G

Η δεύτερη μέρα στη Βαρκελώνη και το Mobile World Congress περιελάμβανε μπόλικο 5G και, εδώ που τα λέμε, πώς να μην το κάνει όταν το πιο ενδιαφέρον keynote περιστρεφόταν γύρω από τη “νέα εποχή” στα δίκτυα;

Η ίδια η GSMA εκτιμά πως 1,1 δισ. συνδέσεις μέχρι το 2025 θα βασίζονται στο πρότυπο 5G, με τους ίδιους τους παρόχους να δηλώνουν βέβαιοι πως τα πρώτα δίκτυα ικανά να προσφέρουν τέτοιες ταχύτητες, θα έχουν διατεθεί εμπορικά έως το 2020. Το ζητούμενο βέβαια είναι να καθοριστούν όσο πιο γρήγορα γίνεται τα πρότυπα πάνω στα οποία θα βασιστεί η “νέα εποχή”, κάτι που επιθυμούν και οι πάροχοι, οι οποίοι προθυμοποιήθηκαν να καθίσουν γύρω από το ίδιο τραπέζι προκειμένου να επισπεύσουν τις διαδικασίες.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Deutsche Telekom μάλιστα, Timotheus Hottges, διαβεβαίωσε άπαντες πως η Ευρώπη δεν έχει μείνει πίσω στην “κούρσα του 5G” σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Ασία, επιβεβαιώνοντας πάντως το τρομακτικό μέγεθος της επένδυσης που απαιτείται για να στηθούν οι απαραίτητες υποδομές σε ολόκληρη την ήπειρο (ήτοι 300 – 500 ευρώ εκατ.).

Στη σημασία του 5G και τον τρόπο με τον οποίο αυτό θα ωφελήσει τους χρήστες αλλά και τη βιομηχανία στο σύνολό της, αναφέρθηκε σε εκδήλωσή της και η Ericsson η οποία μάλιστα ανακοίνωσε και δοκιμές 5G New Radio (NR) σε συνεργασία με τις NTT DoCoMo, Vodafone, Telstra και Qualcomm. Η Nokia εξ άλλου απηύθυνε κάλεσμα προς όλους τους ενδιαφερόμενους να δοκιμάσουν τη νέα τεχνολογία παρουσιάζοντας μάλιστα και ειδικά “πακέτα”.

Η GSMA φρόντισε να αναδείξει για ακόμα μια φορά τη σημασία των big data, ανακοινώνοντας την πρωτοβουλία Big Data for Social Good, στο πλαίσιο της οποίας οι 16 συμμετέχοντες πάροχοι θα προμηθεύουν σε ανθρωπιστικές κρίσεις τις αρχές με πολύτιμα δεδομένα προκειμένου να τις διευκολύνουν στο έργο τους και να συνεισφέρουν στη δημιουργία αποτελεσματικών σχεδίων αντιμετώπισης κρίσεων.

Άλλωστε, 5G και big data αποτελούν έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες και αυτό, αγορά και βιομηχανία το γνωρίζουν καλά. Ο γενικός διευθυντής της AT&T Smart Cities, Mike Zeto, εξήγησε πως το 5G θα αποτελέσει το θεμέλιο του κόνσεπτ της “έξυπνης πόλης” Telefonica, ας πούμε, φιλοδοξεί να μετατρέψει τους κατοίκους μιας τέτοιας πόλης σε “αισθητήρες”), την ώρα που ο Matt Stagg, επικεφαλής περιεχομένου και mobile video της EE (μέλος του BT Group) ανέφερε πως το 5G θα επιτρέψει την πλήρη σύγκλιση του περιεχομένου τηλεόρασης και βίντεο, επιτρέποντας παράλληλα την αναπαραγωγή του σε σταθερές και φορητές συσκευές.

Το κοινό άρχισε να αντιλαμβάνεται επίσης και το μεγάλο πλεονέκτημα του Snapdragon 835, του νέου επεξεργαστή της Qualcomm με το ενσωματωμένο LTE modem Snapdragon X16 που προσφέρει μια ασυναγώνιστη εμπειρία Gigabit LTE. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Στην εποχή που το streaming έχει κατακτήσει το διαδίκτυο, μιλάμε για – τουλάχιστον – διπλάσιες ταχύτητες σε σχέση με τα απλά LTE smartphones. Για την ώρα πάντως, οι μόνες συσκευές με τον προαναφερθέντα επεξεργαστή είναι το Sony Xperia XZ Premium, το Xiaomi Mi6 και τα επερχόμενα Samsung Galaxy S8/S8+.

To Mobile World Congress 2017 συνεχίζεται μέχρι και τις 2 Μαρτίου στη Βαρκελώνη.

Συνεχή ροή ειδήσεων από τη Βαρκελώνη και το MWC μπορείτε να βλέπετε στο allCONNECTEDgr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ