ΑτΕ – GE: Συνεργασία για αύξηση παραγωγικότητας με πρωτοποριακές τεχνολογικές λύσεις

Η GE και η Αλουμίνιον της Ελλάδος (ΑτΕ), που αποτελεί θυγατρική εταιρεία του ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, υπέγραψαν σήμερα, στο Ντουμπάι των ΗΑΕ, συμφωνία δεκαετούς συνεργασίας με αντικείμενο την υλοποίηση ψηφιακών λύσεων ηλεκτρόλυσης για λογαριασμό της ΑτΕ. Οι λύσεις αυτές, που είναι οι πρώτες του είδους τους που υλοποιούνται παγκοσμίως, θα επιτρέψουν στην ΑτΕ να αριστοποιήσει τις διαδικασίες μεταλλουργίας αλουμινίου, αυξάνοντας τη λειτουργική αποδοτικότητα και την παραγωγικότητά της.

Οι ψηφιακές λύσεις αποτελούν ένα σημαντικό βήμα διαμόρφωσης της επόμενης γενιάς διαδικασιών μεταλλουργίας, διεθνώς. Η συμφωνία υπεγράφη στο Ντουμπάι από τον Δημήτρη Στεφανίδη, CEO της Αλουμίνιον της Ελλάδος και τον Joseph Anis, πρόεδρο και CEO της επιχειρηματικής μονάδας Power Services της GE για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική – με την παρουσία ανωτέρων στελεχών και από τις δύο εταιρείες.

“Λειτουργώντας τη μεγαλύτερη καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής βωξίτη, αλουμίνας και αλουμινίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναζητούμε διαρκώς καινοτομικές τεχνολογίες ώστε να βελτιώσουμε τα πρότυπα της παραγωγής μας. Η εφαρμογή ψηφιακών βιομηχανικών λύσεων είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να πετύχουμε τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών σε όλο το εύρος της λειτουργίας μας και να αυξήσουμε σημαντικά την παραγωγικότητά μας” σχολίασε ο Δημήτρης Στεφανίδης και πρόσθεσε: “Η εφαρμογή των ψηφιακών λύσεων ηλεκτρόλυσης της GE, από την ΑτΕ συνιστά μια “παγκόσμια πρωτιά” για τη βιομηχανία αλουμινίου και θα αυξήσει σημαντικά τη λειτουργική μας αποδοτικότητα, θέτοντας νέα πρότυπα για τον κλάδο μας.”,

Οι ψηφιακές λύσεις για εργασίες μεταλλουργίας αναπτύχθηκαν από μια διεθνή ομάδα μηχανικών και ειδικών στην ανάπτυξη λογισμικού που εδρεύουν στο Σαν Ραμόν των ΗΠΑ, στο Digital Center of Smelter Excellence (COE) της GE Power στο Ντουμπάι , και στο Global Research Center της GE, στη Μπάνγκαλορ της Ινδίας. Αποτελούν έμπρακτη επιβεβαίωση της δυνατότητας της GE για συνεργασίες σε παγκόσμια κλίμακα, καθώς επίσης της ισχυρής ψηφιακής και βιομηχανικής τεχνογνωσίας της. Η ομάδα που θα εκτελέσει το έργο έχει ως βάση το COE στο Ντουμπάι, ενώ η υλοποίηση θα γίνει στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της ΑτΕ, στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας.

“H GE βρίσκεται διαχρονικά στην πρώτη γραμμή της διαμόρφωσης ενός ψηφιακού μέλλοντος για τη βιομηχανία σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά και, ειδικότερα, στη γεωγραφική περιοχή μας, προσφέροντας ψηφιακές βιομηχανικές λύσεις στους κλάδους της παραγωγής ενέργειας και του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)”, μεταξύ άλλων, δήλωσε ο Joseph Anis και συμπλήρωσε: “Συνδυάζοντας τις δυνατότητες των ομάδων μας, από διαφορετικά σημεία του κόσμου, με το Digital Smelter Center of Excellence της GE Power στο Ντουμπάι, θα συνεργαστούμε με την ΑτΕ ώστε να δημιουργήσουμε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία των διαδικασιών ηλεκτρόλυσης.”.

Η GE συμβάλλει εδώ και δεκαετίες στην πρόοδο και την ανάπτυξη της AτΕ, παρέχοντας προηγμένες τεχνολογίες και συνάπτοντας πολυετείς συμφωνίες συντήρησης αεριοστροβίλων φυσικού αερίου και γεννητριών.

Οι ψηφιακές λύσεις θα λειτουργήσουν σε περιβάλλον cloud, με βάση το λειτουργικό σύστημα Predix, που έχει αναπτύξει η GE για το βιομηχανικό διαδίκτυο. Εικονικοί αισθητήρες θα διευκολύνουν τη διαρκή αξιολόγηση παραμέτρων όπως η θερμοκρασία και η χημική σύσταση, που συνήθως δεν παρακολουθούνται σε διαρκή βάση. Το γεγονός αυτό θα συμβάλλει στη διατήρηση της λεκάνης ηλεκτρόλυσης στη βέλτιστη κατάσταση, προσφέροντας εγκαίρως τις απαραίτητες αναφορές για τη λειτουργία του εργοστασίου.

“Θα είμαστε σε θέση να προσομοιώσουμε ψηφιακά τη διαδικασία της ηλεκτρόλυσης, χρησιμοποιώντας τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης και μοντέλα βασισμένα στη Φυσική”, δήλωσε ο Bhanu Shekhar, Chief Digital Officer της GE Power για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. “Αυτό το ψηφιακό μοντέλο θα παράγει διαρκώς δεδομένα από τη μεταλλουργική διαδικασία και θα μας βοηθήσει να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε θεμελιώδη ζητήματα, όπως την χρήση της ενέργειας και την κατανάλωση των πρώτων υλών στη μεταλλουργική βιομηχανία.”

“Η εφαρμογή των ψηφιακών λύσεων θα μας επιτρέψει να αυξήσουμε τη λειτουργική αποδοτικότητα της ΑτΕ, συμβάλλοντας στη μείωση της κατανάλωσης πρώτων υλών και ενέργειας , καθώς και των διαρροών από τους φούρνους τήξεως,” κατέληξε ο Δημήτρης Στεφανίδης.

Οι ψηφιακές λύσεις της GE για τη μεταλλουργία αλουμινίου θα είναι ο καταλύτης για μια νέα εποχή παραγωγικότητας του κρίσιμου αυτού βιομηχανικού τομέα, στην Ευρώπη, στο Gulf Cooperation Council (GCC) αλλά και ευρύτερα. H αύξηση της παραγωγικότητας κατά μία ποσοστιαία μονάδα στις λειτουργίες μεταλλουργίας αλουμινίου μπορεί να συμβάλλει στην εξοικονόμηση, σε παγκόσμιο επίπεδο, US$970 εκ. στη συνολική παραγωγή, σε αύξηση του παραγόμενου προϊόντος κατά US$936 εκ. και σε μείωση του κόστους παραγωγής και συντήρησης κατά US$464 εκ. Μόνο στην περιοχή του Κόλπου (GCC), αυτή η αύξηση της μίας ποσοστιαίας μονάδας μεταφράζεται σε εξοικονόμηση US$28 εκ. στη λειτουργία και στη συντήρηση.

Σήμερα, η βιομηχανία μεταλλουργίας αλουμινίου της περιοχής (Ευρώπη και GCC) αντιπροσωπεύει το 10% της παγκόσμιας παραγωγής και η GE έχει ιστορικά παίξει ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη του κλάδου, συμβάλλοντας στην ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα των πελατών της.

Ο όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

O όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ είναι από τους κορυφαίους βιομηχανικούς ομίλους της χώρας, με δραστηριότητα στους τομείς έργων EPC, μεταλλουργίας – μεταλλείων και ενέργειας. Η εταιρεία συμμετοχών του ομίλου, MYTILINEOS HOLDINS S.A., που ιδρύθηκε το 1990 και είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, έχει ενοποιημένο κύκλο εργασιών που υπερβαίνει τα 1,3 δισ. ευρώ και απασχολεί, άμεσα ή έμμεσα, περισσότερους από 2.700 εργαζομένους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η GE

Η GE είναι η παγκόσμια ψηφιακή βιομηχανική εταιρεία, που μετασχηματίζει τη βιομηχανία με μηχανές λογισμικού και λύσεις που προσφέρουν δυνατότητες συνδεσιμότητας, ανταπόκρισης και προβλέψεων. Η GE είναι οργανωμένη γύρω από το «GE Store» – ένα παγκόσμιο κέντρο ανταλλαγής γνώσεων – μέσω του οποίου κάθε επιχείρηση μοιράζεται αλλά και έχει πρόσβαση στο ίδιο σύνολο τεχνολογιών, αγορών, δομών και πνευματικών πόρων. Κάθε εφεύρεση αποτελεί το έναυσμα για εφαρμογή της εκάστοτε καινοτομίας σε όλους τους βιομηχανικούς τομείς που δραστηριοποιούμαστε. Με ανθρώπους, υπηρεσίες, τεχνολογία και ευελιξία προσαρμογής, η GE προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα για τους πελάτες της, μιλώντας τη γλώσσα του κλάδου.

Η GE Power

Η GE Power κατέχει ηγετική θέση παγκοσμίως στην παραγωγή ενέργειας, διαθέτει εκτεταμένη εμπειρία του τομέα βοηθώντας τους πελάτες της να παρέχουν ηλεκτρικό ρεύμα αξιοποιώντας μια μεγάλη ποικιλία πηγών καυσίμων. Μετασχηματίζουμε τη βιομηχανία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τον ψηφιακό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής, τον μεγαλύτερο και πιο αποδοτικό αεριοστρόβιλο του κόσμου, πλήρη βοηθητικά συστήματα, λύσεις αναβάθμισης και εξυπηρέτησης, καθώς και με το λογισμικό μας για την αξιοποίηση λειτουργικών δεδομένων. Οι καινοτόμες τεχνολογίες και ψηφιακές εφαρμογές μας, καθιστούν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας πιο προσιτή οικονομικά, αλλά και περισσότερο αξιόπιστη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ