“Χρηματιστήριο ενέργειας” το 2018 και στην Ελλάδα

Μέσα από ένα σύντομο και απαιτητικό χρονοδιάγραμμα η Ελλάδα θα αποκτήσει “Χρηματιστήριο Ενέργειας” στα μέσα του 2018 ακολουθώντας τις οδηγίες της ΕΕ αλλά και τις απαιτήσεις του νόμου 4425/2016, όπου παραγωγοί ενέργειας και εταιρείες λιανικής θα πραγματοποιούν αγοραπωλησίες ρεύματος, με στόχο μια κοινή αγορά ρεύματος σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο νέο «χρηματιστήριο» θα υπάρχουν τέσσερις αγορές ενώ βασικό σημείο είναι η σύζευξη του ελληνικού δικτύου παροχής ρεύματος με το Ευρωπαϊκό μια και η Ελλάδα θα μπορεί να πουλάει και να αγοράζει ρεύμα και εκτός συνόρων.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα ο υπουργός κ. Γιώργος Σταθάκης μαζί με τον κ. Φιλίππου του ΛΑΓΗΕ και τον κ. Λαζαρίδη του Χρηματιστηρίου Αθηνών ανακοίνωσαν τις λεπτομέρειες του πρόσφατου μνημονίου συνεργασίας που υπογράφτηκε μεταξύ του Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Το μνημόνιο προβλέπει τη δημιουργία από κοινού δυο εταιρειών: μια για την ανάληψη της ευθύνης εκκαθάρισης, διαχείρισης κινδύνου και διακανονισμού των αγορών ενέργειας και μια για την τεχνική υποστήριξη του ΛΑΓΗΕ σε πληροφοριακές υποδομές και τεχνογνωσία στα χρηματιστηριακά πρότυπα. Σε αυτές τις νέες εταιρείες υπό προϋποθέσεις θα μπορεί να συμμετέχει και ο ΑΔΜΗΕ.

Πιο αναλυτικά το μνημόνιο συνεργασίας περιλαμβάνει:
– Tην εξασφάλιση των προϋποθέσεων αποδοτικότητας, ανταγωνιστικότητας και βιωσιμότητας του όλου σχήματος προς όφελος των συμμετεχόντων στην αγορά και των τελικών καταναλωτών.
– Tην διερεύνηση πιθανών αναγκαίων νομοθετικών ή ρυθμιστικών αλλαγών και παρεμβάσεων που θα ήταν χρήσιμες σε βραχυπρόθεσμο ή μεσοπρόθεσμο στάδιο για την άρση τυχόν δυσλειτουργιών και περιορισμών στη λειτουργία των αγορών.
– Την επίτευξη συνεργιών και συνεργασιών τόσο με τους θεσμικούς παράγοντες της Ελληνικής Αγοράς όσο και με τους λοιπούς συμμετέχοντες, όπως ενδεικτικά παραγωγούς, προμηθευτές/εμπόρους, διαπραγματευτές και πιστωτικά ιδρύματα.

Οι 4 αγορές του Χρηματιστηρίου Ενέργειας

Προθεσμιακή: όπου θα πραγματοποιούνται οι μακροχρόνιες συμβάσεις αγοραπωλησίας ρεύματος.
Αγορά ημέρας: όπου οι αγοραπωλησίες αφορούν την παράδοση ενέργειας την επόμενη μέρα.
Ενδοημερήσια: με συναλλαγές που απαιτούν παράδοση ποσοτήτων ενέργειας την ίδια ημέρα.
Αγορά εξισορρόπησης: όπου σχετίζεται με την πραγματική – καθημερινή λειτουργία του συστήματος και αφορά ενέργεια που απαιτήθηκε και δεν είχε προβλεφθεί ή δεν είχε προβλεφθεί.

Η πρώτη αγορά που λειτουργήσει είναι αυτή της αγοράς ημέρας.

Στόχος είναι να αυξηθούν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο σύστημα, οι οποίες θα μπορούν να συμμετάσχουν σαν προμηθευτές στη νέο χρηματιστήριο, ενώ η αγορά ενέργειας θα γίνει σαφώς πιο διάφανη και αυτόνομη ενώ σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρχουν οι αναγκαίες κοινωνικές προβλέψεις από το κράτος μια και ο ηλεκτρισμός είναι βασικό κοινωνικό αγαθό μια και υπάρχει η ιδιαιτερότητα της χώρας μας με τα νησιά τα οποία δεν είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο ενώ παίζει ρόλο και στην πρωτογενή παραγωγή.

Το μεγάλο ερώτημα είναι ποια θα είναι τα αποτελέσματα του νέου συστήματος αγοράς ενέργειας στη χώρα μας και στους λογαριασμούς μας και αν θα απαλειφθούν οι κερδοσκοπικές πρακτικές του σημερινού συστήματος, ο κ. Σταθάκης ανέφερε επί του θέματος ότι ο ανταγωνισμός των παρόχων ενέργειας θα έχει θετικό αντίκτυπο στις τιμές.

Βέβαια σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι τιμές ρεύματος στην Ευρώπη είναι σημαντικά υψηλότερες από αυτές της Ελλάδας και θεωρητικά θα έχουμε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στην εξαγωγή ρεύματος για παράδειγμα, αρκεί να μην γίνει κάποια «ευρωπαϊκή» εξίσωση τιμών.

Στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου στις ερωτήσεις δημοσιογράφων για το αν τα θέματα του υπουργείου Ενέργειας μπορούν να καθυστερήσουν το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, ο κος Σταθάκης ήταν καθησυχαστικός, ανέφερε ότι δεν υπάρχει θέμα πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και ότι θα ζητηθεί η αξιολόγηση της μεταφοράς της συμφωνηθείσας πώλησης 700.000 πελατών της ΔΕΗ σε ιδιώτες παρόχους ενέργειας να γίνει στο τέλος του 2017 και όχι το ερχόμενο καλοκαίρι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ