Πιο εξωστρεφής ο πέμπτος κύκλος του Egg

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η παρουσίαση του 5ου κύκλου του egg στις εγκαταστάσεις του Incubator με μεγάλη συμμετοχή υψηλόβαθμων στελεχών από τη Eurobank και το Corallia αλλά και επιλεγμένων Startups απ’ όλους τους κύκλους.

the_egg_Το πρόγραμμα θα έχει την γνωστή 12μηνη διάρκεια με ένα νέο και σημαντικό στοιχείο του 5ου κύκλου να είναι  είναι η «διεθνοποίησή» του με την υποδοχή προτάσεων είτε από Έλληνες πολίτες ή πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή πολίτες τρίτων χωρών έχοντες δικαίωμα διαμονής στην Ελλάδα και νόμιμης συμμετοχής στο Πρόγραμμα καθ’ όλη τη διάρκειά του.

Αν και θεωρητικά θα μπορούν και αμιγώς ξένες ομάδες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, θα προτιμηθούν ομάδες είτε αμιγώς ελληνικές ή με μικτά μέλη, από Ελλάδα και το εξωτερικό, μια και η θετική αλληλεπίδραση, οι νέες προσλαμβάνουσες παραστάσεις και η δυναμική όλων των στελεχών μίας νεοφυούς καινοτόμου επιχείρησης είναι οδηγός για την αλλαγή νοοτροπίας και την ανάγκη για εξωστρέφεια που έχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις σήμερα.

Η επέκταση του ορίου ηλικίας της ομάδας είναι το άλλο νέο στοιχείο, πλέον είναι 18 – 49 ετών, και στο μέλλον εξετάζεται το ενδεχόμενο να καταργηθεί εντελώς, μια και βλέπουμε όλο και πιο έμπειρα άτομα, πρώην στελέχη επιχειρήσεων στα 50 τους για παράδειγμα, να κάνουν το βήμα στην επιχειρηματικότητα, οπότε το ηλικιακό όριο συμμετοχής θα μεταφερθεί από το ατομικό επίπεδο στην εταιρεία μια και το πρόγραμμα δίνει έμφαση στο αρχικό στάδιο των ιδεών επιπέδου pre-seed.

Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας, πέρα από τη συμμετοχή ομάδων σε εκδηλώσεις όπως το Mobile World Congress και σε επιχειρηματικά ταξίδια, όπως το πρόσφατο που έγινε στη Βοστώνη, θα υπάρξει μεγαλύτερη επαφή με Angel Investors και VCs του εξωτερικού με στόχο την περαιτέρω αναγκαία εξοικείωση των ομάδων με τα απαιτητικά δεδομένα επιλογής των Venture Capital.

Οι ομάδες που θα επιλεγούν μέσα από τη διαγωνιστική διαδικασία θα έχουν στη διάθεσή τους, για 12 μήνες όπως προαναφέραμε, ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο επιχειρηματικής επώασης (incubation), επιτάχυνσης (acceleration) και συνεργασίας (co-working) που περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη σειρά από υποστηρικτικές δράσεις και εργαλεία.

Οι επιλογές χρηματοδότησης

the_egg_02Ο Μιχάλης Βλασταράκης, Γενικός Διευθυντής Marketing, Εταιρικής Επικοινωνίας και Πελατειακών Σχέσεων Ομίλου Eurobank, αναφέρθηκε στους πέντε τρόπους χρηματοδότησης που προσφέρονται στις ομάδες και επιχειρήσεις του egg, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις των ιδεών αρχικού σταδίου η προσφορά του χώρου γραφείου, η συμβουλευτική και η δικτύωση με τις άλλες ομάδες είναι εξίσου σημαντικές.

Συγκεκριμένα, 3 με 5 ομάδες με τις καλύτερες επιδόσεις και επίτευξη στόχων παίρνουν ένα χρηματικό έπαθλο σε μια διαγωνιστική διαδικασία ενώ δέκα εταιρείες έχουν πάρει χαμηλότοκη χρηματοδότηση από τη Eurobank και όπως χαρακτηριστικά ανάφερε ο κ. Ιωάννου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, η τράπεζα κάλυψε οποιαδήποτε ανάγκη χρηματοδότησης, σε διάφορα επίπεδα, των ομάδων του egg όποτε αυτή εκδηλώθηκε.

Μέσω της πλατφόρμας Action Finance Initiative και της μικρο-χρηματοδότησης έχουν καλυφθεί 3 εταιρείες και άλλες 4 θα αιτηθούν άμεσα χαμηλότοκο δάνειο για κεφάλαιο κίνησης, ενώ θα υπάρξουν επαφές με funds του εξωτερικού αλλά και με τα νέα funds που θα δημιουργηθούν μέσα στο 2017 και το 2018 μέσω του υπερταμείου Equifund.

Όπως ανάφερε ο κ. Συρμακέζης, Γενικός Διευθυντής και Group Chief Digital Officer στον Όμιλο Eurobank, “η τράπεζα θα εμπλακεί με διάφορους τρόπους στα νέα VCs του Equifund αλλά ο στόχος είναι η συνεργασία με όλα τα funds που θα δημιουργηθούν έτσι ώστε να υπάρχουν περισσότερες επιλογές για τις ομάδες του egg”.

Οι τομείς που θα δοθεί έμφαση

egg-5thcycle2Στον 5o κύκλο του egg μπορούν να υποβληθούν προτάσεις από όλους τους κλάδους της οικονομίας οι οποίες πληρούν τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά επιχειρηματικής καινοτομίας, αριστείας και βιωσιμότητας.

Ενθαρρύνονται ιδιαίτερα επιχειρηματικά σχέδια τα οποία συμβαδίζουν με τις τρέχουσες και αναδυόμενες επιχειρηματικές τάσεις της οικονομίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο (π.χ. Χρηματοοικονομικές Τεχνολογίες και Εφαρμογές), κάνουν ευρεία χρήση καινοτομιών και νέων τεχνολογιών και διακρίνονται από σημαντικής έκτασης εφαρμογή στην καθημερινή ζωή (π.χ. Τεχνολογίες και Εφαρμογές Πληροφορικής και Επικοινωνιών – Βιοτεχνολογία – ΙοΤ), ή/και συμβάλλουν στην εξωστρέφεια και στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας (π.χ. Καινοτόμες Εφαρμογές Τουρισμού).

Μερικά στοιχεία από όλη τη διάρκεια του προγράμματος και όλους τους κύκλους

– 200 επιχειρηματίες σε 98 επιχειρηματικές ομάδες έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα egg
– 60 ιδέες είναι σήμερα ενεργείς επιχειρήσεις
– 151 προσλήψεις νέων συνεργατών από τις εταιρείες του egg
– 6 υποβολές αιτήσεων ευρεσιτεχνίας
– 7 υποβολές εμπορικού σήματος (trademark)
– 16 εταιρείες έχουν βρει επενδυτές
– 10 εταιρείες έχουν λάβει από τη Eurobank χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους και 7 εταιρείες  βρίσκονται στη διαδικασία ενεργοποίησης/έγκρισης
– 24 γυναίκες επιχειρηματίες σε θέση ευθύνης (co-founders).

Τέλος, την Τετάρτη 1 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στo κτήριο του egg, Λ. Συγγρού 190, Open Day (ώρα έναρξης 17:00), προκειμένου όλοι οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι να υποβάλουν τις ερωτήσεις τους σχετικά με το Πρόγραμμα και τη διαδικασία υποβολής των επιχειρηματικών σχεδίων.

Πληροφορίες, οι όροι συμμετοχής και η φόρμα υποβολής υποψηφιότητας έχουν αναρτηθεί επίσης στην καινούργια ιστοσελίδα του Προγράμματος: www.theegg.grΗ καταληκτική ημερομηνία αιτήσεων συμμετοχής είναι η 10η Απριλίου 2017.

Πηγή: Startupper.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ