Οι 12 πρώτοι κλάδοι που θα πρέπει να χρησιμοποιούν POS

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών με την οποία θα ορίζονται οι πρώτοι 12 κλάδοι της αγοράς, οι οποίοι θα πρέπει μέχρι τις 30 Ιουνίου 2017 να χρησιμοποιούν υποχρεωτικά POS στις συναλλαγές τους με τους πολίτες.

Οι 12 κλάδοι οι οποίοι υποχρεωτικά θα πρέπει να χρησιμοποιούν POS στις συναλλαγές τους μέχρι τις 30 Ιουνίου, σύμφωνα με πηγές είναι οι εξής:

  1. Εστίαση – μπάρ, καφέ
  2. Επισκευές
  3. Εκπαίδευση
  4. Ενδυση, υπόδυση
  5. Ενοικιάσεις
  6. Κομμωτήρια
  7. Γυμναστήρια
  8. Νομικές Δραστηριότητες
  9. Ιατρικές Υπηρεσίες
  10. Τηλεπικοινωνίες
  11. Ενέργεια
  12. Τυχερά παιγνίδια

Το υπουργείο Οικονομιών επιθυμεί την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής εφαρμογής των POS στην αγορά σε τρείς φάσεις. Η επόμενη φάση θα είναι μέχρι το τέλος του έτους και θα αφορά μεταξύ άλλων μικρά καταστήματα τροφίμων, ψιλικά, μπακάλικα κ.ά.. Η τρίτη φάση θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου του 2018.

Η ίδια απόφαση θα ορίζει και τις διαδικασίες για την δήλωση ενός επαγγελματικού λογαριασμού από κάθε επαγγελματία (φυσικό πρόσωπο). Ο λογαριασμός αυτός, ο οποίος προβλέπεται στον πρόσφατο φορολογικό νόμο, θα είναι δεσμευτικός ως προς τις εισροές του επαγγελματία. Δηλαδή στον λογαριασμό αυτόν, υποχρεωτικά, θα εισρέουν τα έσοδα από την επαγγελματική δραστηριότητα ενός γιατρού ή μηχανικού, αλλά θα μπορεί να τον χρησιμοποιεί για οποιαδήποτε δαπάνη του.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ