Στο 10% η εισφορά στα μπλοκάκια ως προσωρινή λύση

Μια προσωρινή λύση με εισφορές στο 10% του εισοδήματος του 2015, για τα μπλοκάκια επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, μέχρι να βρεθεί ο απαραίτητος χρόνος, για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση που δημιουργήθηκε από την εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών  και τα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ.

Θα υπάρξει αυτή η μεταβατική περίοδος για τους απασχολούμενους με μπλοκάκια, που ενδεχομένως έχουν και κάποια δυσπιστία στο εάν ο εργοδότης θα καταβάλλει το ποσοστό που του αναλογεί” δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος.

Η λύση αυτή θα αφορά τόσο τους ελεύθερους επαγγελματίας, οι οποίοι αμείβονται με μπλοκάκι και έχουν μέχρι και δύο εργοδότες, όσο και τους μισθωτούς, οι οποίοι παράλληλα με την μισθωτή απασχόληση χρησιμοποιούν και δελτίο παροχής υπηρεσιών.

Βασικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή, πλην της δυσαρέσκειας και των αντιδράσεων είναι και η μεγάλη δυσκολία εφαρμογής που παρουσιάζει η συγκεκριμένη διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου.

Έτσι, εξετάζεται το ενδεχόμενο, όσοι αμείβονται με μπλοκάκι, αντί του ποσοστού 26,95% επί του εισοδήματος τους να καταβάλλουν εισφορές στο 10% του εισοδήματος σε πρώτη φάση και να είναι ασφαλιστικά ενήμεροι.

Επιπλέον, για όσους για κάποιο λόγο δεν έχουν πάρει απαλλαγή από τον ΟΑΕΕ, ο Τ. Πετρόπουλος δήλωσε ότι διατίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται τα ευτράπελα από την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων, καθώς μετά την αποστολή των πρώτων ειδοποιητηρίων του ΕΦΚΑ  σε ασφαλισμένους διαπιστώνονται αρκετά λάθη και προβλήματα. Για παράδειγμα, έχουν αποσταλεί ειδοποιητήρια πληρωμής εισφορών βάσει του εισοδήματος του 2015, ακόμη και σε περιπτώσεις ασφαλισμένων ελευθέρων επαγγελματιών  που διέκοψαν την δραστηριότητα τους το 2016.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ