Η IKEA ετοιμάζει καναπέ «ανοιχτού κώδικα»

Μπορεί πολλοί από εμάς να μην προβαίνουν σε αλλαγή των επίπλων τους, αλλά εκατοντάδες άνθρωποι ανά τον κόσμο αλλάζουν τα έπιπλα που αγοράζουν από τα ΙΚΕΑ, βελτιώνοντάς τα, ή προσθέτοντάς τους κάτι από το προσωπικό τους γούστο. Είναι οι λεγόμενοι hackers επίπλων.

Αυτή την τάση έρχεται να ενισχύσει η ΙΚΕΑ, η οποία το 2018 αναμένεται να παρουσιάσει τον πρώτο καναπέ «ανοιχτού κώδικα», ο οποίος θα προωθεί την μετατροπή του.

Ο καναπές έχει κατασκευαστεί για να έχει μεγάλη αντοχή και να εξυπηρετεί πολλαπλές λειτουργίες στη διάρκεια της «ζωής» του, ανάλογα με τις ανάγκες του ιδιοκτήτη του και στον χώρο που θα μπει. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να μετατραπεί σε κρεβάτι ή κούνια.

Από μόνος του θα παρέχει μερικά εξαρτήματα όπως βραχίονες, ένα τραπέζι, μια λάμπα, αλλά ο σχεδιασμός του έχει ως στόχο, ο αγοραστής να χρησιμοποιήσει την φαντασία του και να μετατρέψει τον καναπέ.

Ο καναπές αυτός θα είναι το πρώτο κομμάτι μιας σειράς, η οποία βασίζεται σε ένα ευέλικτο πλαίσιο αλουμινίου που ονομάζεται «Delaktig» (που σημαίνει στα σουηδικά «συμμετέχουν», και συνοψίζει την ιδέα της IKEA για τον καναπέ.

Ο Tom Dixon, βιομηχανικός σχεδιαστής, παρομοίασε το Delaktig με μία πλατφόρμα εφαρμογών, όπως είναι το iPhone για τις εφαρμογές: «Αντί να αντικαταστήσει κάποιος το παλιό κρεβάτι όταν χρειάζεται καναπές, θα μπορεί να αγοράζει εξαρτήματα που μετατρέπουν το πλαίσιο σε καναπέ. Όπως το iPhone αποτελεί μια πλατφόρμα για εφαρμογές, σκεφτόμαστε ότι οι άλλοι, θα χρησιμοποιήσουν αυτό το πλαίσιο για να χρίσουν έπιπλα στο μέλλον».

open source ikea

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ