Το 1984 σκαρφαλώνει στην κορυφή του Amazon ύστερα από το “alternativefacts”

Στην κορυφή της λίστας με τα βιβλία με τις περισσότερες πωλήσεις βρίσκεται αυτή τη στιγμή το βιβλίο “1984” του George Orwell, ύστερα από την δήλωση της Kellyanne Conway, πρώην διευθύντριας της προεκλογικής εκστρατείας του Donald Trump και νυν ειδικής σύμβουλου του στον Λευκό Οίκο, η οποία μίλησε για «εναλλακτικά γεγονότα» (alternative facts).

Ειδικότερα, την Κυριακή που μας πέρασε, η Kellyanne Conway, εμφανίστηκε στην εκπομπή “Meet the Press” του NBC και αναφέρθηκε στον Sean Spicer, νέο εκπρόσωπο Τύπου του προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος προηγουμένως είχε πει στους δημοσιογράφους ότι η ορκωμοσία του Trump είχε σημειώσει ρεκόρ προσέλευσης στην ιστορία του θεσμού, κάτι που δεν φάνηκε από τις φωτογραφίες σύγκρισης της ορκωμοσίας του με αυτής του Barack Obama. Όταν ο παρουσιαστής της εκπομπής, Chuck Todd, είπε τους ισχυρισμούς του Spicer στην Κ. Conway, εκείνη αντέκρουσε τις κατηγορίες λέγοντας πως δεν ήταν ψέμα αλλά πρόκειται για «εναλλακτικά γεγονότα».

Σύντομα το #Alternativefacts έγινε κορυφαίο Ηashtag, αλλά συνδέθηκε και με το “Newspeak” που παρουσιάζεται στο βιβλίο του Orwell 1984. Επίσημα τη σύνδεση έκανε πρώτη η δημοσιογράφος Karen Tumulty, της Washington Post. «Ο όρος “εναλλακτικά γεγονότα” είναι φράση του George Orwell», είπε για τη δήλωση της Conway.

Ο όρος “newspeak“, περιγράφει στο βιβλίο “1984” μια φανταστική γλώσσα που στοχεύει στην εξάλειψη της προσωπικής σκέψης, ενώ στο βιβλίο εμφανίζεται και ο όρος “doublethink“, ο οποίος σημαίνει την ισχύ του να έχεις στο μυαλό σου δύο αντιφατικές πεποιθήσεις ταυτόχρονα, και να αποδέχεσαι και τις δύο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ