Τι αναφέρεται στην απόφαση για τη Μαρινόπουλος

Την περιβόητη απόφαση 144 σελίδων για το σχέδιο εξυγίανσης της Μαρινόπουλος δημοσιοποίησε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Η απόφαση με ημερομηνία 16/01/2017 πρόκειται να δημοσιευθεί στο Δελτίο Δικαστικών Δημοσιεύσεων στις 20/01, ενώ περίληψη της έγκρισης θα καταχωρηθεί και στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ).

Βάσει του κειμένου, η συμφωνία για την εξυγίανση των Μαρινόπουλος, Ξυνός, Πειραϊκόν και Express M, γίνεται αποδεκτή σχεδόν στο σύνολό της με δύο εξαιρέσεις:

  • Πρώτον, το δικαστήριο ζητά την απαλοιφή του όρου που αναφερόταν στις εκκρεμοδικίες, δικαστικές υποθέσεις ή υποχρεώσεις, οι οποίες δεν μεταφέρονται στη νέα εταιρεία και διαγράφονται σε ποσοστό 100% με την τελεσιδικία της οικείας δικαστικής απόφασης. Το σκεπτικό της απόφασης ήταν ότι αν ο παραπάνω όρος παραμείνει, τότε οι πιστωτές που θίγονται από την προαναφερθείσα περίπτωση δεν θα λάμβαναν ούτε αυτά που θα προβλέπονταν στο σενάριο της βίαιης ρευστοποίησης της Μαρινόπουλος, στην περίπτωση ξαφνικής πτώχευσης δηλαδή.
  • Δεύτερον, το δικαστήριο έκανε δεκτές τις κύριες παρεμβάσεις της American Bank of Investments Albania και εν μέρει της Σαράντης ΑΕ, ενώ ζητά την διόρθωση του ποσού της οφειλής προς την Λουξ – Μαρλαφέκας από 170.531 ευρώ σε 207.980,88 ευρώ.

Το δικαστήριο κρίνει αναγκαίους τους όρους των συμφωνιών εξυγίανσης και δίνει και το «Πράσινο φως» στις δόσεις εξόφλησης των οφειλών σε Ελληνικό Δημόσιο, Ασφαλιστικούς Φορείς, ΟΤΑ και προμηθευτές. Επιπλέον, δέχεται τον τρόπο αποπληρωμής των οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία (με 250 δόσεις) και προς ΟΤΑ και Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας, το “κούρεμα” 50% προς τους προμηθευτές , κ.α.

Πλέον, οι δικηγόροι των εμπλεκόμενων πλευρών, με την απόφαση στα χέρια τους καλούνται να βρουν την καλύτερη δυνατή λύση στο ζήτημα που έχει προκύψει με την ενεργοποίηση μιας εκ των τριών διαλυτικών αιρέσεων της συμφωνίας.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την απόφαση εδώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ