Ανασκόπηση 2016: Τι απασχόλησε περισσότερο τους επισκέπτες του ΕΜΕΑ.gr

Δεν έχει περάσει ένα 24ωρο από τότε που το 2016 μας αποχαιρέτησε και έδωσε τη σκυτάλη στο 2017 κι όλοι εύχονται το νέο έτος να είναι πιο αισιόδοξο, καθώς το 2016 για πολλούς αποτέλεσε το χειρότερο έτος στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Αναμφισβήτητα το 2016 ήταν μια χρονιά γεμάτη ειδήσεις, η οποία στιγματίστηκε από θανάτους, τρομοκρατικές επιθέσεις, πολιτικές αναταραχές με το πραξικόπημα στην Τουρκία και το Brexit, εκπλήξεις με τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ αλλά κι αεροπορικές τραγωδίες.

Στον επιχειρηματικό κόσμο τα πράγματα κινήθηκαν «πιο προβλεπόμενα», αλλά δεν έλειψαν κι εκεί τα κακά μαντάτα με τη Deutsche Bank να σείει όλη την Ευρώπη για πιθανή νέα κρίση και το θάνατο Βγενόπουλου.

Στην ανασκόπηση της επιχειρηματικής χρονιάς που μας πέρασε, σας παρουσιάζουμε τις ειδήσεις που απασχόλησαν περισσότερο τους επισκέπτες του ΕΜΕΑ.gr τον χρόνο που μας πέρασε και σας ευχόμαστε ένα χαρούμενο και αισιόδοξο 2017.

  1. Οι φόβοι για τη Deutsche Bank

Το φθινόπωρο η Deutsche Bank «μας τρόμαξε», ύστερα από το πρόστιμο μαμούθ 14 δισ. δολαρίων που της επιβλήθηκε από τις ΗΠΑ και πολλοί άρχισαν να φοβούνται για νέα κρίση, μεγαλύτερη από αυτή που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Brothers.

  1. Το σχέδιο για φορολόγηση του ίντερνετ και της συνδρομητικής τηλεόρασης

Τα σενάρια και οι σκέψεις για φορολόγηση του ίντερνετ και της συνδρομητικής τηλεόρασης αποτέλεσαν αντικείμενο προβληματισμών για ημέρες. Ευτυχώς έχουν μείνει ακόμη στο επίπεδο της θεωρίας.

  1. Η ιστορία της airfasttickets.gr

Η συνέντευξη του Νίκου Κοκλώνη, ιδρυτή της Airfasttickets, για την ίδρυση και την «κατάρρευση» της εταιρείας του καθώς και τα επιχειρηματικά του σχέδια για το μέλλον, δεν άφησαν κανέναν αδιάφορο.

  1. Ο ειδικός φόρος στον καφέ

Παρά το ότι όλοι περιμένουμε το 2017 γεμάτοι αισιοδοξία, ένα είναι το σίγουρο: ο καφές μας θα είναι πιο «πικρός», λόγω της εφαρμογής φόρου 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στο στιγμιαίο καφέ. Η εφαρμογή του νέου νόμου εκτός από την τσέπη του καταναλωτή, απειλεί και 1.000 ελληνικές επιχειρήσεις.

  1. Το νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ»

Μια ευχάριστη είδηση ήταν το νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» μέσω του οποίου ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να ανακτήσουν εως και το 100% των δαπανών αγοράς «βασικής έρευνας».

  1. Η πρόταση της ΕΚΤ για μείωση των δαπανών αντί για αύξηση των φόρων.

Αν και το 2016 δεν ήταν και το καλύτερο οικονομικό έτος για τη χώρα μας, το 2017 ξεκίνησε με εφαρμογή νέων φόρων. Την ίδια στιγμή η ΕΚΤ σε μελέτη της υποδεικνύει ότι οι προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής με αύξηση της φορολογίας δεν μειώνουν το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ και είναι επομένως «αυτοαναιρούμενες», ενώ οι πολιτικές μείωσης των δαπανών κρίνονται ως πιο αποτελεσματικές.

  1. Η χαλάρωση των Capital Controls

Τα Capital Controls, θέλοντας και μη πλέον αποτελούν αναγκαίο κακό της καθημερινότητάς μας. Ευτυχώς, το 2016, υπήρξε μια χαλάρωση στους περιορισμούς, κάτι που διευκόλυνε κάπως τους φορολογούμενους.

  1. Η ανάδειξη της Ελευσίνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021

Η Ελευσίνα αποφασίστηκε ότι θα είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021, «αφήνοντας πίσω» την Καλαμάτα και τη Ρόδο, κάτι που έκανε πάρα πολλούς να δυσανασχετήσουν. Κάτι όμως θα βρήκαν «στα σκουπίδια» οι Ευρωπαίοι.

  1. Η δράση του Ηλία Ψινάκη ως Δήμαρχος Μαραθώνα

Πολλοί χλεύαζαν την εκλογή του Ηλία Ψινάκη ως Δημάρχου Μαραθώνα, ωστόσο, φαίνεται ότι τα καταφέρνει καλά και με το παραπάνω.

  1. Ο θάνατος του Αντρέα Βγενόπουλου

Αδιαμφισβήτητα το 2016 χαρακτηρίστηκε ως μια χρονιά που έφυγαν από τη ζωή πολλές διασημότητες. Ο ελληνικός επιχειρηματικός κόσμος στιγματίστηκε με το θάνατο του Αντρέα Βγενόπουλου, ο οποίος έφυγε εντελώς ξαφνικά από καρδιακή ανακοπή, το Σάββατο 5 Νοεμβρίου, σε ηλικία 63 ετών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ