Εθνική Τράπεζα: Στη βελγική KBC η θυγατρική στη Βουλγαρία έναντι 610 εκατ. ευρώ

Σε υπογραφή σύμβασης με τη Βελγική τράπεζα KBC (KBC Group) προέβη χθες, Παρασκευή η Εθνική Τράπεζα, για την πώληση του 99.91% της θυγατρικής της στη Βουλγαρία United Bulgarian Bank A.D. (UBB) και του 100% της θυγατρικής της εταιρείας Interlease E.A.D.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας, το ποσό της Συναλλαγής ανέρχεται σε 610 εκατομμύρια ευρώ. Πριν από την ολοκλήρωση της Συναλλαγής, η UBB θα προβεί σε διανομή μερίσματος προς την Εθνική Τράπεζα ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, κατόπιν έγκρισης της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης. Το τίμημα εξαγοράς αντιστοιχεί σε πολλαπλασιαστή 1.1x P/BV(1) περίπου και επιφέρει αύξηση του pro forma δείκτη ιδίων κεφαλαίων πρώτης διαβάθμισης (CET1) της ΕΤΕ για το 3ο τρίμηνο του 2016 κατά περίπου 100 μονάδες βάσης(2).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η πώληση της UBB επιβεβαιώνει τη δέσμευση της Διοίκησής της να εφαρμόσει με συνέπεια το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης της Τράπεζας.

Η ολοκλήρωση της Συναλλαγής υπόκειται στις εγκρίσεις της Κεντρικής Τράπεζας και της Εποπτικής Χρηματοπιστωτικής Αρχής της Βουλγαρίας της Κεντρικής Τράπεζας του Βελγίου / της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των αρμόδιων αρχών ανταγωνισμού.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης δήλωσε ότι «έπειτα από σχεδόν 15 χρόνια επιτυχούς παρουσίας στη Βουλγαρία η ΕΤΕ αποεπενδύει από τη UBB και την Interlease ώστε να πραγματοποιήσει τη δέσμευσή της προς τους μετόχους της και τις ευρωπαϊκές αρχές. H συναλλαγή αυτή ενισχύει περαιτέρω την ΕΤΕ από πλευράς κεφαλαίων και ρευστότητας επιτρέποντάς της να κατευθύνει τους πόρους της προς την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα. Χαίρομαι που ο νέος ιδιοκτήτης της UBB η KBC ένας ισχυρός και αξιόπιστος εταίρος θα συνεχίσει να αναπτύσσει και να ενισχύει την τράπεζα στο πλαίσιο της στρατηγικής της να κατακτήσει ισχυρή θέση στη Βουλγαρική αγορά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ