Χ.Α.: Μειωμένη η επενδυτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα παρά τη σταθεροποίηση του 2016

του Γιάννη Διονάτου

Με τρεις νέες κατηγορίες συναλλακτικής δραστηριότητας στην Κύρια Αγορά “υποδέχεται” το νέο έτος το Χρηματιστήριο Αθηνών ενώ αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή και η δυνατότητα Καλυμμένων Πωλήσεων (covered sales) για τους επενδυτές.

Σύμφωνα με την διοίκηση του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών στις 16 Ιανουαρίου 2017, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μια νέα έκδοση του ΟΑΣΗΣ, η οποία περιλαμβάνει 3 νέες κατηγορίες συναλλακτικής δραστηριότητας (Υψηλής, Μέσης και Χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας) στην Κύρια Αγορά.

Πρόκειται για μια εσωτερική αλλαγή που αφορά στην Κύρια Αγορά, η οποία ωστόσο θα μεταβάλλει τα χαρακτηριστικά διαπραγμάτευσης των μετοχών ανάλογα με την κατηγορία στην οποία θα ενταχθούν. Ταυτόχρονα, έγινε γνωστό ότι προωθούνται μέτρα τόνωσης της αγοράς ενέργειας και ότι υπάρχουν προχωρημένες συζητήσεις του Χ.Α. με τα Χρηματιστήρια της Κίνας και του Ιράν για την παράλληλη εισαγωγή και διαπραγμάτευση ETFs, ενώ επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον τουλάχιστον δύο γνωστών ελληνικών εταιρειών που ενδιαφέρονται να εισάγουν προς διαπραγμάτευση τις ομολογίες τους στη συγκεκριμένη αγορά του Χ.Α.  

Ο κ. Ιάκωβος Γεωργάνας, Πρόεδρος του ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, ανέφερε ότι σε επίπεδο οικονομίας το 2016 κλείνει σταθεροποιητικά, χωρίς όμως να υπάρξει αντιστροφή της ψυχολογίας, η οποία αντιθέτως επιδεινώθηκε. Για το νέο έτος, αναμένεται ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά αυτή τη στιγμή, οι επενδυτές δεν φαίνεται να εμπιστεύονται και πολύ τη χώρας μας. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Ι. Γεωργάνας: «Μένει να φανεί εάν θα το ‘αγοράσουν’ οι επένδυτές, οι οποίοι όμως επί του παρόντος δεν δείχνουν εμπιστοσύνη απέναντι στην Ελλάδα». Επιπλέον, οι πιθανότητες να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και η χώρα μας να καταφέρει να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ανέρχονται στο 85%, ποσοστό όμως που μειώνεται στο 55% αν συνυπολογιστεί ο πολιτικός παράγοντας.

Όσον αφορά στο ίδιο το Χ.Α, η χρονιά αναμένεται να κλείσει με 20-25% στη μείωση του τζίρου του, σύμφωνα με τον Διευθύνων Σύμβουλο του ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτη Λαζαρίδη (κεντρική εικόνα). Την ίδια στιγμή ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 16,5%.  Το  μεγαλύτερο μέρος της συναλλακτικής δραστηριότητας πραγματοποιείται από τις τράπεζες, ενώ ο κλαδικός δείκτης οδεύει προς μια ακόμη πτωτική χρονιά. Σε επίπεδο εισηγμένων, φαίνεται να υπάρχει μια αλλαγή του κλίματος.  

Το 2016, σύμφωνα με τους επικεφαλής του Χ.Α., ήταν το έτος, που μετά από καιρό, ξεκίνησε ξανά η πρωτογενής άντληση κεφαλαίων, με αιχμή την ομολογιακή αγορά. Βάσει των στοιχείων, η συμμετοχή των ξένων επενδυτών παραμένει στο 61% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χ.Α.

Όπως και να έχει όμως,  κύριο χαρακτηριστικό των τελευταίων ετών παραμένει η μεταβλητότητα, η οποία και οδηγεί τις τιμές στην αγορά, γεγονός που φάνηκε όταν αποτυπώθηκαν οι προσδοκίες για ολοκλήρωση της αξιολόγησης τον Δεκέμβριο.

Όσον αφορά στην στρατηγική Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο κ. Λαζαρίδης εστίασε τους άξονες στρατηγικής στη βελτίωση του περιβάλλοντος λειτουργίας υποδομών στο πλαίσιο των παρεχόμενων υπηρεσιών και στην ενίσχυση της διεθνοποιημένης παρουσίας του Χ.Α. Επιπλέον, η διοίκηση αναγνώρισε ως σημαντική εξέλιξη την αναγνώριση του Χ.Α. από την αμερικανική κεφαλαιαγορά ως Designated Οffshore Securities Market.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ