Πρόστιμο 854 εκατ. δολ. στην Qualcomm από τη Νότιο Κορέα

Πρόστιμο 854 εκατ. δολ. επιβλήθηκε στην Qualcomm από την Αρχή Ανταγωνισμού της Νοτίου Κορέας. Η Αρχή κατηγορεί την Qualcomm για αθέμιτες επιχειρηματικές πρακτικές στις πωλήσεις αδειών εκμετάλλευσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για τσιπ και μόντεμ. Η γνωστή κατασκευάστρια τσιπ από τη μεριά της ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση.

Το πρόστιμο, το οποίο είναι το υψηλότερο που έχει επιβληθεί στη Νότια Κορέα, αποτελεί πλήγμα στην Qualcomm, η οποία βασίζει μεγάλο ποσοστό των κερδών της στις πωλήσεις των αδειών για τις πατέντες της ασύρματης τεχνολογίας της στην βιομηχανία της κινητής τηλεφωνίας.

Η Αρχή Ανταγωνισμού από την πλευρά της θεωρεί ότι η Qualcomm εκμεταλλεύτηκε την κυρίαρχη θέση της στην αγορά κι ανάγκασε τους κατασκευαστές ακουστικών να πληρώνουν δικαιώματα για πατέντες, που δεν χρειάζονταν.

Επιπλέον, η εταιρεία κατηγορείται ότι περιόρισε τον ανταγωνισμό με την άρνηση ή τον περιορισμό αδειοδότησης απαραίτητων πατεντών για τα τσιπ των μόντεμ, σε αντίπαλες εταιρείες όπως οι Intel, Samsung Electronics και MediaTek, εμποδίζοντας τις πωλήσεις τους κι αφήνοντάς τες ευάλωτες σε αγωγές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ