EBRD: Μόνο το 24% των Ελλήνων είναι ευτυχισμένοι

«Ενός κακού μύρια έπονται» λέει το γνωμικόν, κάτι που φαίνεται να ισχύει απόλυτα στην Ελλάδα της κρίσης. Αυτό δεν είναι τυχαίο βέβαια, όταν το αρχικό κακό που ξεκινά τη «χιονοστιβάδα» είναι οικονομικής φύσης.

Σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας «Life in Transition» της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει όχι μόνο την τσέπη και συνεπώς την οικονομική ευημερία των Ελλήνων, αλλά και την ευτυχία τους.

Το 92% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσε ότι η κρίση επηρεάσει «αρκετά» ή «πολύ» τη ζωή του, ενώ μόλις το 24% των συμμετεχόντων δήλωσε ικανοποιημένο από τη ζωή του, το χαμηλότερο ποσοστό ανάμεσα στις 34 χώρες που μελετήθηκαν από την EBRD.  Ενδεικτικά, στη Γερμανία το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 72% και στην Ιταλία στο 42%.

Τo 76% των Ελλήνων ερωτηθέντων ανέφερε ότι έχει υποστεί μείωση στο εισόδημά τους λόγω απόλυσης, μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις ή λόγω μείωσης ωρών και ημερών εργασίας.

Και παρόλο που το άλλο γνωμικό λέει ότι «η φτώχια θέλει καλοπέραση», εντούτοις, το 51% των ελληνικών νοικοκυριών αναγκάστηκε να προβεί σε μειώσεις σε αναγκαία αγαθά, όπως τρόφιμα και φάρμακα.

Η φτώχια επομένως γεννά δυστυχία, η οποία γεννά απαισιοδοξία, καθώς μόλις το 16% των Ελλήνων συμμετεχόντων βλέπει κάποια διέξοδο στην κατάσταση του εντός της επόμενης τετραετίας. Την ίδια στιγμή, σε χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ, το 48% των συμμετεχόντων θεωρούν ότι η κατάστασή τους θα βελτιωθεί εντός των επομένων 4 ετών. Το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 35% στη Γερμανία και 23% στην Ιταλία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ