Το υγειονομικό σύστημα της Κίνας εμπιστεύεται τον Ηλία Μόσιαλο του LSE

Τον καθηγητή Ηλία Μόσιαλο εμπιστεύτηκε η Κίνα, για την ίδρυση ερευνητικού κέντρου. Ο Ηλίας Μόσιαλος, εκ μέρους του LSE, του οποίου είναι καθηγητής, υπέγραψε συμφωνία για την ίδρυση ερευνητικού κέντρου, για την έρευνα του συστήματος υγείας της Κίνας, παρουσία των υπουργών Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας και της Κίνας.

Το νέο ερευνητικό κέντρο θα αποτελεί μια συνεργασία του LSE και των Tsinghua και Peking Union Medical College (PUMC) και θα έχει παραρτήματα στο Λονδίνο και στο Πεκίνο. Το κέντρο θα συμβουλεύει την κινεζική κυβέρνηση σε θέματα προγραμματισμού, έρευνας και ανάπτυξης στον τομέα της υγείας.

To PUMC φιλοξενεί την China Biobank, που είναι η μεγαλύτερη του κόσμου με δείγματα από 5 εκατομμύρια Κινέζους. Από τη συνεργασία αναμένεται να εγκαινιαστεί μέσα στο 2017 η μεγαλύτερη προοπτική μελέτη παγκοσμίως, με συμμετοχή 4 εκατομμυρίων Κινέζων και σύνδεση των αποτελεσμάτων της με τα δεδομένα της Biobank.

Η συνεργασία θα εστιάσει σε αρκετές νόσους, αλλά θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα καρδιαγγειακά, τον καρκίνο, τον διαβήτη, την νεφρική ανεπάρκεια και την ψυχική υγεία.

Το ερευνητικό κέντρο θα στηριχθεί και από την Κίνα όσο και από τη Βρετανία.

Ο Ηλίας Μόσιαλος είναι καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Διευθυντής του LSE Health στο London School of Economics and Political Science στο Λονδίνο. Επιπλέον είναι Καθηγητής Πολιτικής και Διαχείρισης της Υγείας και ένας εκ των Διευθυντών του Κέντρου Πολιτικής της Υγείας στο Imperial College του Λονδίνου. Στο ενεργητικό του μετρά με σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων και βιβλίων, έχει υπάρξει επιμελητής πολλών επιστημονικών εκδόσεων και είναι και αρχισυντάκτης επιστημονικού περιοδικού. Έχει χρηματίσει σύμβουλος σε θέματα υγείας σε πολλούς διεθνείς οργανισμούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ