Σε “εύφορα λιμάνια” τα κρουαζιερόπλοια

Παρά το γεγονός ότι οι νέες ναυπηγήσεις στα περισσότερα ήδη πλοίων βρίσκονται ίσως σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, τα κρουαζιερόπλοια πλέουν σε ”εύφορα λιμάνια” καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η Διεθνής Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA), μέσα στα επόμενα χρόνια αναμένεται να ναυπηγηθούν 75 νέα κρουαζιερόπλοια, με σκοπό την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για κρουαζιέρα.

Μέχρι το 2019, αναμένεται να παραδοθούν από τα ευρωπαϊκά ναυπηγεία 48 νέα κρουαζιερόπλοια. Να σημειωθεί ότι η ευρωπαϊκή αγορά κρουαζιέρας το 2015 εξυπηρετήθηκε από 123 κρουαζιερόπλοια, τα οποία ανήκαν σε συνολικά 39 εταιρείες.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον φαίνεται να έρχεται από την Ασία και ιδιαίτερα από την Κίνα. Από την Ασία, ταξίδεψαν με κρουαζιερόπλοια το 2015 2,08 εκατ. άνθρωποι, αύξηση 24% σε σύγκριση με το 2014. Στην Κίνα ο κύκλος εργασιών από τον θαλάσσιο τουρισμό κατά την περσινή χρονιά ανήλθε στα 163 δισ. δολ. Μάλιστα, βάσει των στοιχειών της έκθεσης έκθεσης «2016-2017 Cruise Industry News Annual Report», εντός της επόμενης πενταετίας τα μεγέθη της κινεζικής αγοράς κρουαζιέρας θα σημειώσουν αύξηση μεγαλύτερη του 220%.

Όσον αφορά στην Ευρώπη, σημειώθηκε αύξηση 3% σε σχέση με το 2015, στα 6,6 εκατομμύρια ανθρώπους που επέλεξαν ένα ταξίδι σε κρουαζιερόπλοιο. Από αυτούς, τα 6,1 εκατομμύρια ξεκίνησαν την κρουαζιέρα τους από ένα ευρωπαϊκό λιμάνι, με το 27% εξ αυτών προέρχεται από Γερμανία και Μεγάλη Βρετανία, το 12% από την Ιταλία, το 9% από τη Γαλλία και το 7% από την Ισπανία.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ