Siemens: Βιομηχανικές εφαρμογές & προϊόντα στην εποχή Industry 4.0

Οι Διευθύνσεις Digital Factory και Process Industries & Drives της Siemens A.E. διοργάνωσαν στα τέλη του Οκτωβρίου δύο εκδηλώσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα σχετικά με τις νέες τεχνολογικές λύσεις και προϊόντα της Siemens, καθώς και τις παγκόσμιες τάσεις στο χώρο των βιομηχανικών εφαρμογών, παρουσία συνολικά 500 πελατών της εταιρείας. Κατά τη διάρκεια  των εκδηλώσεων έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της «Ασφάλειας των Μηχανών (Machinery Safety)» και οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να επισκεφτούν το φορτηγό επίδειξης οργάνων μέτρησης πεδίου, αναλυτών και συστημάτων αυτοματισμού (process automation), το οποίο ήταν τοποθετημένο στον εξωτερικό χώρο της εκδήλωσης, στο πλαίσιο ευρωπαϊκής περιοδείας του.

Ο κ. Konstantin Zois, Γενικός Διευθυντής Digital Factory / Process Industries & Drives, της Siemens Ελλάδος αναφέρθηκε στο Industry 4.0. Η σύγκλιση του πραγματικού με τον εικονικό κόσμο  δημιουργεί  τα λεγόμενα «cyber-physical» συστήματα που καθορίζουν τις λύσεις Industry 4.0. Ειδικότερα, η σύγκλιση αυτή επιτρέπει τη δημιουργία  εξατομικευμένων ή μαζικά προσαρμοσμένων προϊόντων, εξαιρετικά ευέλικτη παραγωγή, ενσωμάτωση των πελατών και των συνεργατών με στόχο τη δημιουργία περαιτέρω αξίας, οικονομικά και αποδοτικά οφέλη και βελτίωση της ποιότητας σε πολλαπλά επίπεδα. Επιπλέον, στόχος του Industry 4.0 είναι το έξυπνο εργοστάσιο, το οποίο χαρακτηρίζεται από προσαρμοστικότητα, αποδοτικότητα και πλήρη ψηφιακή  ολοκλήρωση με τη χρήση των έξυπνων ρομπότ και μηχανών, τα big data, τα «cyber-physical»  συστήματα, τη νέα ποιότητα της σύγκλισης του ψηφιακού με τον πραγματικό κόσμο και την ενεργειακή αποδοτικότητα και αποκέντρωση συστημάτων.

 Όσον αφορά στην ετοιμότητα της Ελλάδας να υιοθετήσει το Industry 4.0, σύμφωνα με έρευνες της Roland Berger που παρουσιάστηκαν στις εκδηλώσεις, επισημάνθηκε ότι βάσει της βιομηχανικής αριστείας (που βασίζεται σε κριτήρια όπως η ποιότητα της παραγωγικής διαδικασίας, ο βαθμός αυτοματοποίησης, η ετοιμότητα του εργατικού δυναμικού και η ένταση της καινοτομίας) και του value network, η Ελλάδα βρίσκεται στη χαμηλότερη θέση στην Ευρώπη.

Καλεσμένος στην εκδήλωση ήταν και ο Διευθυντής Βιομηχανικής Ασφάλειας της εταιρείας «Εργονομίας» που συνεργάζεται με τη Siemens, κ. Βασίλειος Πέππας, ο οποίος μίλησε για τη σημασία της Ασφάλειας των Μηχανημάτων, τα μέτρα μείωσης της επικινδυνότητας, τη διαχείριση του κινδύνου μέσω του Safexpert και τη διαδικασία του καθορισμού και της εφαρμογής των μέτρων προστασίας.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με συζήτηση σχετικά με τις εξειδικευμένες υπηρεσίες της Siemens, τις διαδικασίες ασφαλείας καθώς και τα νέα προϊόντα της με ενσωματωμένες λειτουργίες ασφαλείας. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, παρουσιάστηκε μια σειρά αξιόπιστων λύσεων για κάθε βιομηχανικό αυτοματισμό και τα καινοτόμα προϊόντα της Siemens, υπηρεσίες για όλη τη διάρκεια της ζωής του προϊόντος, προϊόντα για βιομηχανικούς ελέγχους, για την κατανομή της ενέργειας, εργαλεία για τη σύγκριση απόδοσης κινητήρων, mechanical drives και υπηρεσίες για Integrated Drive systems.

Τέλος, έγινε αναφορά στην παρουσία της Siemens στη μεγαλύτερη έκθεση για τη βιομηχανία, τη Hannover Messe 2016, όπου η εταιρεία παρουσίασε τους τρόπους με τους οποίους η βιομηχανία μπορεί να επωφεληθεί από τη σύγκλιση του εικονικού με τον πραγματικό κόσμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ