Στη Βουλγαρία ολοένα και περισσότερες Ελληνικές επιχειρήσεις

Ολοένα και περισσότερες Ελληνικές επιχειρήσεις μετακομίζουν στη Βουλγαρία σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. Ο αριθμός των Ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν «μετακομίσει» στη Βουλγαρία όπου ο εταιρικός φόρος είναι μόλις 10%, έχει αυξηθεί σε 17.000 από 2.000 που ήταν το 2010.

Η οικονομική κρίση οδήγησε πολλές Ελληνικές επιχειρήσεις στη Βουλγαρία ή στην Κύπρο, βοηθώντας τις εκεί οικονομίες, αλλά δυστυχώς «υπονομεύοντας» την Ελληνική.

Για τον Προκόπη Μακρή, έναν λογιστή με εταιρεία επίπλων, αυτή ήταν η καλύτερη απόφαση που πήρες ποτέ, καθώς το 29% του εταιρικού φόρου που πλήρωνε στην Ελλάδα είχε «εξολοθρεύσει» την επιχείρησή του.

Οι επιχειρήσεις που έχουν μετακομίσει από την Ελλάδα, έχουν ετήσια κέρδη της τάξης των 5 δισ. ευρώ και απασχολούν περίπου 53.000 εργαζομένους, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Πρεσβείας στη Σόφια. Μόνο το 2016, έχουν εγγραφεί στη Βουλγαρία 3.642 Ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ πέρυσι ο αριθμός αυτός ανήλθε σε 3.262.  

Ωστόσο, όπως τονίζει ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Γεώργιος Πιτσιλής, υποπτεύεται ότι πολλές εταιρείες μπορεί να είναι ανύπαρκτες επί της ουσίας (κέλυφος) κι έτσι οι ιδιοκτήτες τους να βρεθούν στην δυσάρεστη θέση να χρειάζεται να πληρώσουν φόρους και στις δύο χώρες. Οι Βουλγαρικές αρχές, σύμφωνα με το Reuters βοηθούν τις ελληνικές για να εξακριβώσουν αυτά τα στοιχεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ