ΕΟΧ: 116 εκατ. ευρώ συνολική επιχορήγηση για την Κοινωνία των Πολιτών

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 18 – 19 Νοεμβρίου 2016 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του προγράμματος επιχορήγησης ΜΚΟ του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου «Είμαστε όλοι Πολίτες», που διαχειρίστηκε το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Συνολικά, περισσότεροι από 3.500 επισκέπτες συμμετείχαν στη μεγάλη γιορτή της κοινωνίας των πολιτών και ήρθαν σε επαφή με το έργο 40 και πλέον Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων,  φορέων και εκπροσώπων  της κοινωνίας των πολιτών από όλη την Ελλάδα, καθώς και με ένα ιδιαίτερα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων για παιδιά, νέους, οικογένειες, σκεπτόμενους και ενεργούς πολίτες.

Στην απολογιστική ομιλία του, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων λήξης του προγράμματος, ο Πρέσβης της Νορβηγίας κ. Jørn Eugene Gjelstad, εκπρόσωπος των δωρητριών χωρών του ΕΟΧ (Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν), ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει χτυπήσει σκληρά το χώρο αυτό [της κοινωνίας των πολιτών]. Οι δωρητές το γνωρίζουν καλά αυτό. Για το λόγο αυτό, θα αυξήσουμε σημαντικά τα κονδύλια που θα δοθούν στην κοινωνία των πολιτών, στο πλαίσιο του επόμενου προγράμματος. Έτσι, θα μπορούμε να χτίσουμε πάνω στα αποτελέσματα που έχουν ήδη επιτευχθεί».

Ειδικότερα, ο κ. Gjelstad ανέφερε ότι η συνολική επιχορήγηση των χωρών του ΕΟΧ προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο της επόμενης προγραμματικής περιόδου των EEA Grants, θα φτάσει τα 116 εκατ. ευρώ, ενώ προς τις 15 χώρες της Νοτιο-ανατολικής Ευρώπης που λαμβάνουν επιχορήγηση από τα EEA Grants, θα διοχετευθούν συνολικά 2,8 δισ. ευρώ ως το 2021.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Μποδοσάκη κ. Δ. Βλαστός, ανέφερε μεταξύ άλλων στην απολογιστική του ομιλία: «Για να μεγαλώσει η κοινωνία των πολιτών, θα πρέπει να αναπτυχθεί μία στρατηγική που να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, επενδύσεις στην οργανωτική ενδυνάμωση του χώρου.  Οι ανάγκες σε capacity building των οργανώσεων είναι μεγάλες.  Αν οι ελληνικές ΜΚΟ δεν αντιμετωπίσουν σωστά τις δομικές και οργανωτικές τους αδυναμίες και δεν αποκτήσουν τον απαιτούμενο επαγγελματισμό, δεν θα μπορέσουν να συμβάλουν στην ανάπτυξη του χώρου, ούτε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών». Ο κ. Βλαστός κατέληξε: «Το πρόγραμμα Είμαστε όλοι Πολίτες οδεύει τώρα προς τη λήξη του.  Θα ήθελα, όμως, να σας διαβεβαιώσω ότι το Ίδρυμα Μποδοσάκη θα εξακολουθήσει να βρίσκεται κοντά στην ελληνική κοινωνία και στην κοινωνία των πολιτών, την οποία αδιάλειπτα θα συνεχίσει να ενισχύει και να ενδυναμώνει».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ