Κύπρος: Η ελεγκτική υπηρεσία καταθέτει απόρρητο φάκελο για τον ELA της πρώην Λαϊκής Τράπεζας

Απόρρητο φάκελο για τον ELA της πρώην Λαϊκής Τράπεζας φέρεται να συνέταξε η Ελεγκτική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και εντός των ημερών θα τον καταθέσει στη Γενική Εισαγγελία για τα περαιτέρω. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χαραυγή», ο φάκελος αφορά 70 πράξεις και καλύπτει την περίοδο από τον Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Μάρτιο του 2013, όταν η Κύπρος μπήκε στο μνημόνιο και η Λαϊκή Τράπεζα έκλεισε. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι 70 πράξεις οδήγησαν στην αύξηση του ELA στα 11,4 δισ. ευρώ.

Ο φάκελος χωρίζεται σε πέντε κεφάλαια.

Το πρώτο κεφάλαιο αφορά την περίοδο από τον Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Φεβρουαρίου του 2012, που ο ELA είχε φτάσει στα 4,5 δισ. ευρώ. Κατά την υπό αναφορά περίοδο έλαβαν χώρα το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων κατά 50% (Οκτώβριος του 2011), το πρώτο σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας (Ιανουάριος του 2012) και η ανακοίνωση των προκαταρκτικών ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων της Τράπεζας για το 2011 (Φεβρουάριος του 2012), στα οποία αναγνωρίστηκαν ζημιές συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Το δεύτερο κεφάλαιο αφορά την περίοδο από τον Φεβρουάριο του 2012 έως τον Μάιο του 2012, όταν ο ELA μειώθηκε στα 3,8 δισ. ευρώ. Κατά την υπό αναφορά περίοδο η Τράπεζα κατέβαλε προσπάθειες για εξεύρεση νέων ιδιωτικών κεφαλαίων, καθώς και για αποξένωση των εργασιών της στην Ελλάδα, οι οποίες, όμως, κατέληξαν σε αποτυχία, κυρίως λόγω της αβεβαιότητας που υπήρχε, λόγω των εξελίξεων στην Ελλάδα, με την παραίτηση της κυβέρνησης και τον διορισμό υπηρεσιακής.

Το τρίτο κεφάλαιο αφορά τον Μάιο του 2012, οπότε ο ELA έφτασε στα 9,8 δισ. ευρώ. Κατά την υπό αναφορά περίοδο έλαβαν χώρα η απόφαση της ΕΚΤ για αναστολή της πρόσβασης της Τράπεζας σε πράξεις νομισματικής πολιτικής του ευρωσυστήματος, η υποβολή του αιτήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας για στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και η παραχώρηση κρατικής στήριξης στη Λαϊκή, ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Το τέταρτο κεφάλαια αφορά την περίοδο από τον Μάιο του 2012 έως τον Νοέμβριο του 2012 και καλύπτει τις διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της τρόικας μέχρι την επίτευξη της κατ’ αρχήν συμφωνίας, ενώ το πέμπτο κεφάλαιο αφορά την περίοδο από τον Νοέμβριο του 2012 έως τον Μάρτιο του 2013 και καλύπτει τα γεγονότα στα δύο Eurogroup που οδήγησαν, τελικά, στο κλείσιμο της Λαϊκής.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία προχώρησε, επίσης, στη σύνταξη έκθεσης σε σχέση με την πώληση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Η έκθεση αναμένεται να αποσταλεί εντός των επόμενων ημερών στο υπουργείο Οικονομικών και στην Κεντρική Τράπεζα.

Η πώληση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα ήταν πολιτική απόφαση, που συμφωνήθηκε στο Eurogroup τον Μάρτιο του 2013. Η εκτέλεσή της έγινε με διάταγμα της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ), υπό την ιδιότητά της ως Αρχή Εξυγίανσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ