Praktiker Hellas: 25 “κεράκια” το 2016, και 9 εκατ. ευρώ επενδύσεις το 2017

του Γιάννη Λεοντάρη 

Τα 25 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας στην ελληνική αγορά κλείνει φέτος η Praktiker Hellas, έχοντας συμβάλλει ουσιαστικά στην ελληνική οικονομία με ένα πανελλαδικό δίκτυο 15 καταστημάτων, ένα ταχέως αναπτυσσόμενο e-shop, εξειδικευμένο τμήμα B2B, μια ομάδα 1.400 εργαζομένων και σημαντικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές δράσεις στο ιστορικό της.

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 25 χρόνων λειτουργίας της, η εταιρία διοργανώνει μία σειρά εορταστικών δράσεων πανελλαδικά, ενώ για τους εργαζόμενους διοργάνωσε μια μεγάλη γιορτή που συγκέντρωσε όλη την ομάδα Praktiker, από όλη την Ελλάδα, σε ένα χώρο, για πρώτη φορά, με στόχο να τους ευχαριστήσει για την εμπιστοσύνη και την αφοσίωσή τους όλα αυτά τα χρόνια.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων παρουσίας στην Ελλάδα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιάννης Σελαλματζίδης, ανάφερε ορισμένα βασικά νούμερα που σημάδεψαν την 25χρονη πορεία της εταιρείας.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε, αυτά τα 25 χρόνια η Praktiker Hellas:
– Σημείωσε τζίρο 4,2 δισ. ευρώ.
– Πραγματοποίησε επενδύσεις ύψους 90 εκατ. ευρώ.
– Απέδωσε 27 εκατ. ευρώ σε φόρους μισθωτών υπηρεσιών
– Απέδωσε 486,3 εκατ. ευρώ σε μισθοδοσία
– Απέδωσε 160 εκατ. ευρώ σε ασφαλιστικές εισφορές
– Απέδωσε 262 εκατ. ευρώ σε ΦΠΑ
– Απέδωσε 93 εκατ. ευρώ σε φόρο εισοδήματος
– Σημείωσε κέρδη προ φόρων ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Όπως ανέφερε ακόμα ο διευθύνων σύμβουλος της Praktiker Hellas, η εταιρεία έχει επενδύσει σημαντικά στην εκπαίδευση του προσωπικού της, καθώς καταγράφει 200.000 ώρες εκπαίδευσης όλα αυτά τα χρόνια, ενώ με βάση μετρήσεις της το ποσοστό ικανοποίησης των εργαζομένων φτάνει στο 70%. Επίσης, η εταιρεία ήταν η πρώτη στον κλάδο του retail που εφάρμοσε πρόγραμμα ομαδικής ασφάλισηςνοσηλείας στους εργαζόμενούς της (το 1993), ενώ ήταν και η πρώτη εταιρεία στον κλάδο του retail που εφάρμοσε (από το 1998, και συνεχίζει να εφαρμόζει) πρόγραμμα παροχής bonus στους εργαζόμενούς της.

Πλέον, η συνολική έκταση των καταστημάτων του δικτύου της (με νεώτερο το κατάστημα της Ρόδου) φτάνει στα 90.000 τ.μ., ενώ από το 2012 έχει εγκαινιαστεί και το e-shop της εταιρείας που αναπτύσσεται ιδιαίτερα γρήγορα και ήδη συγκεντρώνει πάνω από 1 εκατ. επισκέψεις κάθε μήνα.

Επίσης, η Praktiker Hellas από το 2010 λειτουργεί τμήμα B2B, ενώ στα 25 χρόνια λειτουργίας της έχει καταγράψει πάνω από 150 εκατ. πελάτες, από τους οποίους το 48,8% είναι γυναίκες και το 51,2 άντρες, ενώ ιδιώτες είναι το 95% των πελατών, με το υπόλοιπο 5% να είναι επαγγελματίες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας τόνισε ακόμα ότι οι προμηθευτές της Praktiker Hellas φτάνουν στους 400, με το 76% να είναι ελληνικές εταιρείες, ενώ το 2001 η εταιρεία ήταν η πρώτο που ξεκίνησε πληρωμές προμηθευτών μέσω e-banking, και το 2003 ήταν η εταιρεία που ολοκλήρωσε το πρώτο έργο ηλεκτρονικής τιμολόγησης παραγγελιών στην Ελλάδα.

Σε ότι αφορά στα προϊόντα, τα καταστήματα της εταιρείας αριθμούν 50.000 κωδικούς, οι οποίοι κατατάσσονται ως εξής:
– 9,78% είδη κήπου
– 12,8% εργαλεία
– 13,25% οικιακά είδη
– 11,19% είδη φωτισμού και διακόσμησης
– 9,89% είδη υγιεινής
– 17,33% χρώματα και δομικά υλικά
– 13,89% έπιπλα
– 11,87% ηλεκτρικές συσκευές

ΕΚΕ και αξίες

Τα στελέχη της Praktiker Hellas μίλησαν ακόμα και για τις δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης (ΕΚΕ), όσο και για τις αξίες της εταιρείας. Όπως ανέφεραν, η εταιρεία ήταν η πρώτη που ξεκίνησε πρόγραμμα ανακύκλωσης μπαταριών (το 2001), ενώ αυτά τα 25 χρόνια έχει στηρίξει πάνω από 200 οργανώσεις και εκπαιδευτήρια σε όλη την Ελλάδα. Ακόμα, έχει προχωρήσει στην ανακαίνιση άνω των 100 σπιτιών που ανήκαν σε οικογένειες που βρίσκονταν σε ανάγκη, ενώ ξεπερνούν τις 50 οι περιβαλλοντικές δράσεις που έχει αναλάβει.

Σε ότι αφορά στις αξίες της εταιρείας, αυτές, όπως ανέφεραν τα στελέχη της, συνοψίζονται στην ακεραιότητα, στην αξιοκρατία και τη διαφάνεια, στη συνεχή βελτίωση και στην ικανοποίηση εργαζομένων και πελατών.

2016 και 2017

Επίσης κατά το 2016 τόσο ο τζίρος, όσο και τα αποτελέσματα της εταιρείας, ήταν υψηλότερα από αυτά του 2015, αν και τα στελέχη της δεν ανακοίνωσαν συγκεκριμένα νούμερα. Σημειώνεται ότι το 2015 η εταιρεία σημείωσε τζίρο 167,01 εκατ. ευρώ (+3,8% σε σχέση με το 2014) και κερδοφορία 2,09 εκατ. ευρώ, ενώ οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 7% των θέσεων εργασίας με το μέσο όρο διακράτησης του ανθρώπινου δυναμικού (για διάστημα από 10 έτη και πάνω) να ανέρχεται σε 89,5%.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι για το 2017 η εταιρεία σχεδιάζει επενδύσεις ύψους 9 εκατ. ευρώ, εκτός των επενδύσεων που θα απαιτήσει τυχόν άνοιγμα νέων καταστημάτων, ενώ η εταιρεία έχει μηδενικό δανεισμό.ΟμάδαΡόδουPraktikerΣημειώνεται ότι τον Ιούλιο του 2016 προστέθηκε στο δίκτυο της Praktiker Hellas ένα νέο κατάστημα στη Ρόδο, σηματοδοτώντας την επανεκκίνηση του επενδυτικού πλάνου της εταιρείας. Το Praktiker Ρόδου αποτελεί ταυτόχρονα και το πρώτο κατάστημα στο οποίο εφαρμόστηκε η νέα εταιρική ταυτότητα της Praktiker Hellas που σταδιακά θα εφαρμοστεί στο σύνολο του δικτύου καταστημάτων της.

Τέλος, αναφορικά με την εικόνα της συγκεκριμένης αγοράς, τα στελέχη της εταιρεία εκτίμησαν ότι σε γενικές γραμμές κατέχουν μερίδιο 5-7% της αγοράς αυτής, αν και, όπως τόνισαν, δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία στα οποία να μπορεί κάποιος να στηριχθεί για να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα.IMAGEPRO_TIP_9587Με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων επιτυχημένης παρουσίας στην Ελλάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της Praktiker Hellas, Γιάννης Σελαλμαζίδης, δήλωσε σχετικά: «Το 2016 είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό έτος για όλους εμάς στην Praktiker Hellas. Με τη συμπλήρωση των 25 χρόνων παρουσίας μας στην Ελλάδα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να συζητούμε για το εξαιρετικά θετικό οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα της εταιρίας, ειδικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύσκολων ετών για τη χώρα. Ένα αποτύπωμα που δεν θα είχαμε καταφέρει να σημειώσουμε χωρίς το σαφές στρατηγικό μας πλάνο, τη σημαντική προσπάθεια των 1.400 εργαζομένων μας και την άψογη συνεργασία με τους προμηθευτές μας, που νιώθουμε την ανάγκη να τους ευχαριστήσουμε όλους ιδιαίτερα. Από εδώ και πέρα, στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να επενδύουμε αναπτύσσοντας την αγορά, διατηρώντας σταθερές τις αξίες της Praktiker Hellas και επιτυγχάνοντας ακόμα καλύτερα αποτελέσματα για τους πελάτες μας, τους εργαζομένους μας και τους μετόχους μας.».

Η εταιρεία

H Praktiker Hellas αποτελεί το μεγαλύτερο ελληνικό δίκτυο καταστημάτων DIY & Home Improvement, και βρίσκεται στο πλευρό των Ελλήνων καταναλωτών από το 1991. Είναι μια ελληνική εταιρία, η οποία από τον Απρίλιο του 2014, αποτελεί μέλος της καναδικής Fairfax Financial Holdings Limited. Διαθέτει ένα ταχέως αναπτυσσόμενο e-shop και 15 καταστήματα σε όλη τη χώρα, συνολικής έκτασης 90.000 τ.μ., ενώ προσφέρει 50.000 προϊόντα σε 6.000.000 πελάτες ετησίως.

Η εταιρία προσφέρει αξιόπιστα προϊόντα σε ανταγωνιστικές τιμές, πρωτοποριακές ιδέες και ολοκληρωμένες ιδέες και λύσεις για το σπίτι, τον κήπο, το αυτοκίνητο, τις κατασκευές και τον ελεύθερο χρόνο, καθώς και συμπληρωματικές υπηρεσίες που ανταποκρίνονται σε όλες τις ανάγκες των πελατών της και ξεπερνούν τις προσδοκίες τους. Σκοπός της Praktiker είναι η άριστη και προσωποποιημένη εξυπηρέτηση στα 15 καταστήματά της σε όλη την Ελλάδα αλλά και μέσα από το ηλεκτρονικό της κατάστημα.

Με εξειδίκευση στον κλάδο των ιδιοκατασκευών (DIY), καθώς είναι η πρώτη εταιρία που εισήγαγε στην ελληνική αγορά τη φιλοσοφία του «φτιάξτο μόνος σου», η Praktiker Hellas συνεργάζεται με περισσότερους από 400 προμηθευτές εκ των οποίων το 76% είναι σημαντικές εταιρίες στην Ελλάδα (παραγωγοί ή εισαγωγείς), στηρίζοντας την αγορά και την οικονομία της χώρας.Retro Photo_Praktiker Ελληνικού 1991Η ιστορία της Praktiker ξεκινάει με το πρώτο κατάστημά της το οποίο εγκαινιάστηκε το Νοέμβριο του 1991 στο Ελληνικό και αποτέλεσε το έναυσμα για τη δημιουργία του Νο. 1 δικτύου καταστημάτων για ιδιοκατασκευές στη χώρα, διαδίδοντας τη φιλοσοφία «Do It Yourself – DIY» στους Έλληνες. Έκτοτε η Praktiker Hellas επεκτείνει συνεχώς το δίκτυό της που σήμερα φτάνει στα 15 καταστήματα με συνολικό εμβαδό 90.000 τ.μ. και, μαζί με το e-shop της, εξυπηρετεί 6 εκατ. πελάτες ετησίως, προσφέροντάς τους περισσότερα από 50.000 προϊόντα, ιδέες και λύσεις για το σπίτι, τον κήπο, τις κατασκευές, το αυτοκίνητο και τον ελεύθερο χρόνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ