Ανάμεικτες οι αντιδράσεις για την υποψηφιότητα Μέρκελ

Τα χνάρια του Χέλμουτ Κολ φαίνεται να ακολουθεί η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, η οποία ανακοίνωσε και επίσημα ότι θα θέσει για τέταρτη φορά υποψηφιότητα για το αξίωμα της καγκελαρίου.

Εκτός από το κόμμα της, το οποίο της παρέχει αμέριστη στήριξη, οι αντιδράσεις από τα υπόλοιπα κόμματα στο άκουσμα της υποψηφιότητας ήταν ανάμεικτες, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

Το προεδρείο των Χριστιανοδημοκρατών με σημερινές του δηλώσεις χαιρέτισε την απόφαση της Α. Μέρκελ, προβάλλοντας ως βασικό πλεονέκτημα την εμπειρία που έχει πλέον σε αυτή την θέση και η οποία είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Οι εκπρόσωποι του αδελφού κόμματος Χριστιανοκοινωνική Ένωση της Βαυαρίας ήταν λίγο πιο συγκρατημένοι, υπογραμμίζοντας ότι είναι καλό ότι έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι τηρούν σιγή ισχύος για τον δικό τους υποψήφιο απέφυγαν να σχολιάσουν την υψοψηφιότητα, αλλά δήλωσαν ότι πλέον ηΑ. Μέρκελδεν είναι αήττητη.

Από τα κόμματα της αντιπολίτευσης,  «Η Αριστερά» δηλώνει ότι θα κάνει ότι μπορεί προκειμένου να αποτρέψει μια νέα θητεία της κ. Μέρκελ.

Οι πράσινοι από την πλευρά τους εμφανίζονται διχασμένοι. Από τη μία, η πρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων στην ευρωβουλή, Ρεμπέκα Χαρμς, εκφράζεται υπέρ της κυβερνητικής συνεργασίας με τους Χριστιανοδημοκράτες. Από την άλλη όμως, η συμπρόεδρος του κόμματος, Σιμόνε Πέτερ, ο προεκλογικός αγώνας των Πρασίνων θα εστιάσει υπέρ μιας πολιτικής αλλαγής στη Γερμανία και ενάντια της «καταστροφικής πολιτικής λιτότητας» της Μέρκελ και της αυξανόμενης ανισότητας στην Ευρώπη.

Τέλος, το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία», το οποίο τάσσεται ενάντια στη μετανάστευση, δηλώνει «ευχαριστημένο» με την απόφαση της Μέρκελ να θέσει ξανά υποψηφιότητα, καθώς αυτό θα βοηθήσει, όπως υποστηρίζει το ίδιο το κόμμα, στην προεκλογική του καμπάνια, με το σκεπτικό να την προβάλλει ως την «καγκελάριο των προσφύγων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ