Αυτό είναι το καλύτερο τυρί στον κόσμο

Το βραβείο του καλύτερου τυριού στον κόσμο απέσπασε το νορβηγικό μπλε τυρί kraftkar, στα 29α Παγκόσμια Βραβεία Τυριού, στο Σαν Σεμπαστιάν.

Η επιλογή ήταν δύσκολη, καθώς στην έκθεση παρουσιάστηκαν πάνω από 3.000 τυριά από όλο των κόσμο.

Το βραβείο τελικά απέσπασε ο παραγωγός Tingvollost για το μπλε τυρί του. Πρόκειται για μια μικρή οικογενειακή φάρμα που παράγει περίπου 20 τόνους τυρί ετησίως. Η ονομασία του τυριού kraftkar, σημαίνει: δυνατός άντρας.

Ο Nick Tsioros, ιδιοκτήτης της Olympic Cheese στο Τορόντο, ήταν ένας από τους 16 κριτές και δήλωσε: «Αυτό το 12 μηνών ωριμασμένο μπλε τυρί είναι υπέροχα ισορροπημένο.  Έχει υπέροχη τραγανή υφή, αλλά είναι απαλό στη γεύση. Η μούχλα έχει αναπτυχθεί ωραία και δένει τέλεια στην συνολική γεύση του τυριού».

Ο Gunnar Waagen, της νικήτρια φάρμας δεν έκρυψε τη χαρά του δηλώνοντας: «Δεν έχω λόγια. Είναι υπέροχο. Δεν το πιστεύω. Φτιάχνουμε τυρί για πάνω από 10 χρόνια. Είμαστε μια μικρή οικογένεια, στη Μέση της Νορβηγίας που προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο κάθε μέρα. Ξυπνάμε νωρίς και κοιμόμαστε αργά».

cheese-kraftkar-768x512

Για την ιστορία, το Kraftkar συγκέντρωσε 71 από 80 πόντους. Στη δεύτερη θέση βρέθηκαν δύο ισπανικές συμμετοχέ με 67 πόντους έκαστη: το Cala Blanc της Lacto Industrial Menorquina και το Cremositos Del Zujar της Arteserena.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ