Μνημονιακός ανασχηματισμός

του Γιάννη Διονάτου

Το πλαίσιο για τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης το έθεσε, με τον καλύτερο τρόπο ο ίδιος ο πρωθυπουργός. “Κλείστε την αξιολόγηση πριν το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου” ήταν η εντολή του Αλέξη Τσίπρα στους υπουργούς του στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης, μετά τον ανασχηματισμό, τα μέλη της οποίας αναλαμβάνουν σήμερα τα νέα τους καθήκοντα.

Με τον τρόπο αυτό ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε τον λόγο που προχώρησε σε αυτόν τον ανασχηματισμό από τον οποίο απουσιάζουν πρόσωπα που δημιουργούσαν πρόβλημα στη λειτουργία της κυβέρνησης (βλέπε Νίκος Φίλης), ενώ άλλα πρόσωπα μετακινήθηκαν σε υπουργεία που η εμπλοκή τους είναι μικρότερη με τους δανειστές (βλέπε Πάνος Σκουρλέτης).

Ταυτόχρονα ο κ. Τσίπρας έχει το “βλέμμα” τους στραμμένο και στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν κατακρήμνιση του Σύριζα και της δημοτικότητας και στο πλαίσιο αυτό αναζητά “επιτυχίες” προκειμένου ο απολογισμός του κυβερνητικού έργου να “γείρει” όσο αυτό είναι δυνατό αυτό φυσικά στη θετική ζώνη και όχι στην αρνητική.

Φυσικά πλέον ο Αλέξης Τσίπρας θα κληθεί από σήμερα κιόλας να αντιμετωπίσει τα “βέλη” από το εσωτερικό μέτωπο, τόσο της κοινοβουλευτικής του ομάδας, όσο και από το εσωτερικό του κόμματος, τα μέλη του οποίου είναι σαφώς πιο “απελευθερωμένα”.

Σίγουρα η επόμενη ημέρα για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό μόνο εύκολη δεν είναι λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη το γεγονός ότι στόχος τους είναι η εξάντληση της τετραετίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ