Ν. Καραμουζής: δυνατή η επιστροφή καταθέσεων μέχρι 25 δισ. ευρώ στις τράπεζες σε διάστημα διετίας

Κάλεσμα στην οικονομική και πνευματική ελίτ του τόπου απεύθυνε ο πρόεδρος της Eurobank Νίκος Καραμουζής, προκειμένου να συμβάλλει με τις δράσεις της στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Ο Ν. Καραμουζής, σε ομιλία του στο Λονδίνο με τίτλο: «Ο δρόμος προς την ανάκαμψη. Μπορούν οι τράπεζες να αναζωογονήσουν την παγκόσμια οικονομία;», στο πλαίσιο εκδήλωσης του Hellenic Observatory of London School of Economics και του Hellenic Bankers Association – UK, ο κ. Καραμούζης μίλησε για την ανάγκη κινητοποίησης της οικονομικής και της πνευματικής ελίτ της χώρας για την έξοδο από την κρίση.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι τράπεζες αντιμετωπίζουν σήμερα τα εξής προβλήματα: χαμηλό κέρδος, συμπίεση ρευστότητας και μεγάλο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων κι ότι θα πρέπει να υπάρξει ενεργοποίηση στην εθνική και επιχειρηματική κοινωνική ευθύνη, στις ιδιωτικές επενδύσεις, στην στήριξη φορολογικής δικαιοσύνης, ανάπτυξης και μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών, στην ανάληψη μέρους του κόστους και του φορτίου της προσαρμογής και στη συμβολή για τη μετατροπή της τρέχουσας εθνικής απαισιοδοξίας σε μία νέα εθνική αυτοπεποίθηση

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «οι ξένοι επενδυτές θα είναι σκεπτικοί να επενδύσουν στην Ελλάδα, εάν οι ίδιοι οι Έλληνες δεν είναι έτοιμοι να πιστέψουν στη χώρα τους, στο δικό τους κοινό μέλλον».

Επιπλεόν, ο Ν. Καραμουζής υποστήριξε ότι η ανάκαμψη του τραπεζικού συστήματος βασίζεται περισσότερο στην πολιτικοοικονομική σταθερότητα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Ο πρόεδρος της Eurobank εκτίμησε ότι εάν υπάρξει πολιτικοοικονομική σταθερότητα είναι δυνατή η επιστροφή καταθέσεων έως 25 δισ. ευρώ στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα σε περίοδο 18 – 24 μηνών. Επιπλέον, σε ένα καλύτερο μακρο-περιβάλλον, είναι δυνατή η άντληση ρευστότητας από τις αγορές μέσω μη καλυμμένων ομολόγων, ύψους μέχρι και 8 δισ. ευρώ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ