Η πρώτη αλυσίδα καταστημάτων του κόσμου έρχεται στην Ελλάδα

Η WHSmith, η πιο παλιά αλυσίδα καταστημάτων στον κόσμο και “εφευρέτρια” του κωδικού ISBN στα βιβλία σύντομα πρόκειται να έχει παρουσία και στη χώρα μας, όπως μεταδίδει το news247.

Ο βρετανικός κολοσσός με επίκεντρο το βιβλίο φέρεται να πλειοδότησε στον διαγωνισμό του διεθνούς αεροδρομίου “Ελευθέριος Βενιζέλος” για την εκμετάλλευση των χώρων που φιλοξενούνται τα καταστήματα Presspoint-Παπασωτηρίου.

Στο εξωτερικό τα καταστήματα της WHSmith συναντώνται σε κεντρικούς δρόμους, εμπορικά κέντρα αλλά και αεροδρόμια, νοσοκομεία, σταθμούς μετρό κ.λπ. Στη χώρα μας δεν είναι γνωστό αν η αρχαιότερη αλυσίδα καταστημάτων θα αποκτήσει παρουσία και σε άλλα αεροδρόμια ή σημεία της Αθήνας ή της υπόλοιπης χώρας.

Εκτός από την Βρετανία, απ’ όπου ξεκινά και η ιστορία της εταιρείας, η WHSmith έχει παρουσία στην Αυστραλία, στην Κίνα, στην Ινδία, στη Ρωσία, στη Γαλλία, στη Δανία, στη Σουηδία, στην Ιρλανδία, στην Ινδονησία, στη Μαλαισία, στη Σαουδική Αραβία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην Ιορδανία, στο Κουβέιτ, στο Ομάν, στο Κατάρ, στο Γιβραλτάρ και στα Νησιά Φίτζι.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1792 από τον εφημεριδοπώλη Henry Walton Smith και τη σύζυγό του Anna, οι οποίοι διάθεταν ένα κατάστημα στην οδό Little Grosvenor στο Λονδίνο. Ύστερα από το θάνατό τους, η εταιρεία πέρασε στα χέρια του νεότερου γιού τους, Wiliam Henry Smith. Η WHSmith εκμεταλλεύτηκε την ραγδαία εξάπλωση του σιδηρόδρομου στην Βρετανία ανοίγοντας σημεία πώλησης σε πολλούς κεντρικούς σταθμούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ