Γαλλία: Απαγόρευση των επαγγελματικών email εκτός ωρών εργασίας

Απαγόρευση στα email εκτός ωραρίου εργασίας θέτει ένας νέος εργασιακός νόμος στη Γαλλία. Το νέο “δικαίωμα αποσύνδεσης”, προβλέπει ότι μια εταιρεία με περισσότερους των 50 εργαζομένων δεν θα πρέπει να στέλνει email εκτός των ωρών εργασίας.

Ακόμη κι αν το email δεν ζητά κάτι από τον εργαζόμενο, πολλές φορές τον αποσπά από τον ελεύθερο χρόνο του κι έτσι δεν μπορεί να απολαύσει το ωράριο εκτός εργασίας με την ησυχία του. Σύμφωνα με τον Benoit Hamon, της Εθνικής Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, όλες οι μελέτες δείχνουν ότι στις μέρες μας, περισσότερο από ποτέ, υπάρχει πολύ περισσότερο στρες που σχετίζεται με την εργασία και ότι το άγχος αυτό είναι μόνιμο. Τα μηνύματα, τα email και όλη η γενικότερη επικοινωνία, σύμφωνα με τον B. Hamon παρεισφρέουν στη ζωή του ατόμου, στο σημείο που δεν αντέχει και «σπάει».  

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν οριστεί ποινές για τους παραβάτες, αλλά οι εμπνευστές του ευελπιστούν ότι έτσι οι εταιρείες θα υιοθετήσουν καταστατικά καλής συμπεριφοράς που θα ορίζουν τις εργάσιμες ώρες όπου οι εργαζόμενοι είναι ελεύθεροι από τα καθήκοντα διασύνδεσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ