Απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα των τηλεοπτικών σταθμών από το ΣτΕ

Απέρριψε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας όλες τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων των τηλεοπτικών σταθμών που είχαν συζητηθεί το απόγευμα της 17/9 κεκλεισμένων των θυρών και αφορούσαν στη χορήγηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, 3 εκατ. ευρώ έκαστη ενώ έκανε δεκτές τις 28 παρεμβάσεις που είχαν κατατεθεί.

Να σημειωθεί ότι σήμερα δημοσιεύτηκε το «δια ταύτα», δηλαδή ότι απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα κι όχι το γιατί, δηλαδή το σκεπτικό των αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Με τα μέτρα οι τηλεοπτικοί σταθμοί και οι νέοι καναλάρχες στρέφονταν εναντίον των αποφάσεων του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης, βάσει των οποίων επικυρώθηκαν οι υποψηφιότητες των τηλεοπτικών σταθμών στον επίμαχο διαγωνισμό αδειοδότησης. Η απόρριψή τους σημαίνει την επικύρωση της συμμετοχής τους στον διαγωνισμό χορήγησης αδειών.

Πιο συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Ηλία Μάζο, δεν δέχτηκε τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων των τηλεοπτικών σταθμών Antenna, Alpha, Mega Channel, ΣΚΑΙ και Star και των τηλεοπτικών εταιρειών: 1) ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Επιχείρηση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Βαγγέλη Μαρινάκη και 2) Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας Τηλεόραση Πανελλαδικής Κάλυψης Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία.

Να υπενθυμιστεί ότι ο Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας αποσύρθηκε από τη διαδικασία της αδειοδότησης και δεν κατέβαλε την πρώτη δόση.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των ασφαλιστικών μέτρων είχαν κατατεθεί και 28 παρεμβάσεις, με τις οποίες τηλεοπτικοί σταθμοί που ήδη λειτουργούν, τηλεοπτικές εταιρείες που έλαβαν ήδη άδεια καθώς και επιλαχούσες εταιρείες στρέφονταν η μια εναντίον της άλλης ούτως ώστε κάποιοι να εξέλθουν από την διαδικασία.

Οι 28 παρεμβάσεις έγιναν δεκτές από το ΣτΕ, αλλά αυτό δεν επηρεάζει την απόρριψη των αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων.

Παρεμβάσεις είχαν καταθέσει:

1) Η εταιρεία του Βαγγέλη Μαρινάκη (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ).

2) Η εταιρεία Dimera Investment Limited συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη.

3) Η τηλεοπτική εταιρεία του Ιωάννη Καλογρίτσα.

4) Η τηλεοπτική εταιρεία Αlpha.

5) Ο τηλεοπτικός σταθμός Antenna.

6) Ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ.

7) Η κυπριακή εταιρεία «Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος Περιεχομένου» (ITV CP), συμφερόντων του Γιάννη Βαρδινογιάννη.

Οι νέες αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που έχουν κατατεθεί από τους τηλεοπτικούς σταθμούς Alpha, Star και τον «Ανεξάρτητο Τηλεοπτικό Πάροχο Περιεχομένου» (ITV CP) θα συζητηθούν από την Ολομέλεια του ΣτΕ στις 10 Οκτωβρίου στις 11 το πρωί. Πρόεδρος θα είναι και πάλι ο κ. Σακελλαρίου και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Μαρίνα Παπαδοπούλου.
Οι νέες αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων στρέφονται κατά του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά και του γενικού γραμματεία Ενημέρωσης του υπουργείου Επικρατείας Ελευθέριου Κρέτσου και, μεταξύ των άλλων, στρέφονται και κατά αποφάσεων του κ. Κρέτσου που έχουν εκδοθεί στο πλαίσιο της μέχρι τώρα διαδικασίας χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών, όπως επίσης στρέφονται και κατά άλλων τηλεοπτικών σταθμών.

Την ερχόμενη Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, θα συνέλθει πάλι η διευρυμένη Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για να αποφανθεί επί των προσφυγών των τηλεοπτικών σταθμών Mega Channel, Antenna, Αlpha, Skai, Star Channel και (E-TV) και της Ένωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ