Attica Bank: Ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης έκοψε το βήχα των «εξωθεσμικών»

του Γιάννη ΔΙΟΝΑΤΟΥ

Η νέα διοίκηση της Attica Bank θα συνεργαστεί πλήρως με τις εποπτικές αρχές, και ειδικότερα την Τράπεζα της Ελλάδος και τον SSM, τόνισε ο νέος πρόεδρος της Attica Bank Παναγιώτης Ρουμελιώτης σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της έκτακτης γενικής συνέλευσης της τράπεζας.

Η νέα διοίκηση θα λειτουργήσει με πλήρη διαφάνεια και θα συνεργαστεί με την Τράπεζα της Ελλάδος και τον SSM, ώστε να γίνουν όλες οι προσαρμογές που επισημαίνονται στην σχετική έκθεση των εποπτικών αρχών, ανέφερε ο κ. Ρουμελιώτης.

Η πρώτη σοβαρή προσαρμογή που αφορούσε την Εταιρική Διακυβέρνηση έγινε με την σημερινή γενική συνέλευση και τις αποφάσεις όσον αφορά την διοίκηση, με αποτέλεσμα να επιτρέπει στην Τράπεζα της Ελλάδος να άρει άμεσα τους περιορισμούς που έχουν τεθεί στην χορήγηση των πιστώσεων, είπε ο κ. Ρουμελιώτης (κάτι που έγινε με απόφαση της ΤτΕ αργότερα σήμερα το μεσημέρι).

Ο κ. Ρουμελιώτης επανέλαβε στην συνέντευξη Τύπου, όσα είπε και στην γενική συνέλευση που προηγήθηκε, τονίζοντας ότι θα πρέπει να γίνει σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι η Attica Bank θα λειτουργήσει με αποκλειστικά τραπεζικά κριτήρια, τα συμφέροντα των μετόχων και με στόχο της επαναφορά της στην κερδοφορία.
Δεν θα δεχθώ παρεμβάσεις από εξωθεσμικούς παράγοντες και από κανέναν άλλο και για το λόγο αυτό έθεσα προκαταβολικά την παραίτηση μου στη διάθεση της γενικής συνέλευσης σε περίπτωση που διαπιστωθεί οποιαδήποτε παρέκκλιση από καθαρά τραπεζικό έργο, είπε ο κ. Ρουμελιώτης.

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Θεόδωρος Πανταλάκης αναφέρθηκε στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της Attica Bank που μεταξύ άλλων θα προβλέπει την συμπλήρωση των ιδίων κεφαλαίων, την αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την επίτευξη κερδοφορίας, επισημαίνοντας κατηγορηματικά ότι οι καταθέσεις είναι πλήρως διασφαλισμένες.
Το σχέδιο αναδιάρθρωσης θα είναι σύντομο και αποτελεσματικό ώστε να εξαλειφθούν πλήρως οι όποιες ανησυχίες, όλα είναι υπό επανεξέταση, οι δομές, η οργάνωση, ο τρόπος λειτουργίας της τράπεζας, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πανταλάκης.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι θα ανακοινωθεί πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου καθώς και μειώσεις μισθών, όπως έχει συμβεί και σε άλλες τράπεζες, καθώς το πόρισμα των εποπτικών αρχών διαπιστώνει υψηλότερες αμοιβές στην Attica Bank.

O κ. Πανταλάκης μιλώντας στην γενική συνέλευση επισήμανε ότι η μεγάλη ζημία στην τράπεζα έγινε από την κρίση και όχι από παραλείψεις διοικήσεων καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά δεν είναι εφικτό ένα άτομο να επηρεάσει την αγορά και να αλλάξει την πορεία της.

Το έργο της αναδιάρθρωσης δεν θα είναι ευχάριστο αλλά δυσάρεστο, καθώς θα αλλάξουν πράγματα αλλά χρήσιμο και αποτελεσματικό για την τράπεζα και τους μετόχους ανέφερε ο κ. Πανταλάκης.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Αθανάσιος Τσάδαρης, απαντώντας σε πολλές ερωτήσεις σχετικά με τις δανειοδοτήσεις στις εταιρίες του Ομίλου Καλογρίτσα, είπε ότι εντός των εγκεκριμένων ορίων της τράπεζας, είναι ενήμερα, εξυπηρετούνται κανονικά και έχουν δοθεί με συγκεκριμένα καλύμματα με τους πιο αυστηρούς όρους.

Η διοίκηση της Attica Bank ανακοίνωσε ότι εφεξής η Attica Bank δεν θα χορηγεί δάνεια σε εταιρίες Μέσων ενημέρωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ