Στη «γωνία» η Τράπεζα Αττικής για τα δάνεια στις επιχειρήσεις Καλογρίτσα

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδας περιλαμβάνει σκανδαλώδεις δανειοδοτήσεις των επιχειρήσεων του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα ο οποίος κατάφερε να πάρει τη μία από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του σταθμού, το πόρισμα της ΤτΕ επισημαίνει πως συνολικά ο κ. Καλογρίτσας έχει λάβει δάνεια ύψους 127,6 εκατ. ευρώ τα τελευταία 5 χρόνια. 

Από αυτά, τα 55 εκατ. ευρώ οι επιχειρήσεις του κ. Καλογρίτσα τα έλαβαν στο διάστημα 2011 – 2014. Το 2015 έλαβαν 50 εκατ ευρώ, ενώ εντός του τρέχοντος έτους έχουν λάβει 22,6 εκατ. ευρώ, ενώ λίγες μόνο ημέρες πριν από την έναρξη της διαδικασίας αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών οι εταιρείες Καλογρίτσα έλαβαν ποσό 15 εκατ. ευρώ

Ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha στο ρεπορτάζ του σημειώνει παράλληλα πως είχαν εγκριθεί δάνεια ακόμη 19 εκατ. ευρώ τα οποία όμως «πάγωσαν» μετά από παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδος. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού το πόρισμα για την Τράπεζα Αττικής αναφέρει πως η χρηματοδότηση του Χρ. Καλογρίτσα πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερα προνομιακό καθεστώς, το οποίο συνιστά τουλάχιστον σοβαρή παρατυπία αν όχι παρανομία, τόσο για την τράπεζα όσο και για τον ίδιο το δανειολήπτη. 

Ειδικότερα, ο έλεγχος της Τραπέζης της Ελλάδος για τη φετινή χρονιά και ειδικά για τα δάνεια των 22,6 εκατ. ευρώ που πήρε ο κατασκευαστής, φέρεται να εντοπίζει παράνομες και παράτυπες πρακτικές από την πλευρά των υπευθύνων της τράπεζας Αττικής αλλά και κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεις από την πλευρά του επιχειρηματία σχετικά με το τελευταίο δάνειο των 15 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα το πόρισμα επισημαίνει ότι οι εξασφαλίσεις των δανείων είναι ανεπαρκείς έως χαριστικές και βασίζονται κυρίως στην ανάληψη δημοσίων έργων. Παράνομη θεωρείται από την ΤτΕ η επιστροφή κεφαλαίου από τις δυο εταιρείες που έδωσε την δυνατότητα στον κ. Καλογρίτσα να πάρει τα χρήματα και να χρησιμοποιήσει όπως όλα δείχνουν για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.

Σημειώνεται τέλος πως ο Γιάννης Στουρνάρας από την περασμένη Πέμπτη ζήτησε την απομάκρυνση του εκπροσώπου του βασικού μετόχου της Τράπεζας Αττικής, Κώστα Μακέδου του ΤΣΜΕΔΕ. 

Attica Bank: Νέος διευθύνων σύμβουλος ο Θεόδωρος Πανταλάκης

ΤΣΜΕΔΕ: «Να υπάρξει πλήρης διαφάνεια»

Με επιστολή που απέστειλε προς τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, ζητά να σταματήσει να υπάρχει κάθε σκιά στην επένδυση του ΤΣΜΕΔΕ στην Τράπεζα Αττικής.

«Μοναδικός στόχος όλων πρέπει να είναι η πλήρης διαφάνεια και η πάταξη κάθε φαινομένου που έβλαψε ή μπορεί να βλάψει τα συμφέροντα της Τράπεζας, των μετόχων και επομένως του Ταμείου μας και των μηχανικών», υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή του ο πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ και καλεί την ΤτΕ να ασκήσει το σύνολο των ελέγχων που προβλέπονται από το νόμο και τους κανονισμούς και να ενημερώσει για τυχόν ευρήματα τόσο το ΤΕΕ όσο και τους μηχανικούς, που στηρίζουν τόσα χρόνια την Attica Bank, ώστε «να υπάρξει πλήρης διαφάνεια».

Το πλήρες κείμενο της επιστολή του προέδρου του ΤΣΜΕΔΕ

«Σε συνέχεια των εξελίξεων των τελευταίων μηνών στην Τράπεζα Αττικής, των συνεχόμενων δημοσιευμάτων του τελευταίου διαστήματος, των παρεμβάσεων της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως προκύπτουν από τις εποπτικές της αρμοδιότητες και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σας απευθύνω την παρούσα επιστολή, έχοντας βαθιά συναίσθηση του καθήκοντος απέναντι στους χιλιάδες μηχανικούς που εμπιστεύτηκαν τα χρήματα τους μέσα από την επένδυση του ΤΣΜΕΔΕ στην Attica bank.

Σας καλώ να ασκήσετε το σύνολο των αρμοδιοτήτων σας και να προχωρήσετε σε κάθε έλεγχο των πεπραγμένων στην Τράπεζα που προβλέπεται από το νόμο και τους κανονισμούς. Μοναδικός στόχος όλων πρέπει να είναι η πλήρης διαφάνεια και η πάταξη κάθε φαινομένου που έβλαψε ή μπορεί να βλάψει τα συμφέροντα της Τράπεζας, των μετόχων και επομένως του Ταμείου μας και των μηχανικών.

Στο πλαίσιο αυτό σας καλώ επίσης να μας ενημερώσετε για οποιοδήποτε εύρημα των ερευνών αυτών ή όποιο άλλο ζήτημα προκύψει και αφορά τη συμμετοχή μέχρι σήμερα των εκπροσώπων του Ταμείου στη διοίκηση της Τράπεζας.

Πέραν των άλλων, θα ήταν δέον να ενημερωθούμε τόσο για τυχόν παρεμβάσεις όσο και για άλλες συζητήσιμες συμπεριφορές μελών της διοίκησης που προέρχονται από το Ταμείο των Μηχανικών, οι οποίες δεν συνάδουν με την επαγγελματική δεοντολογία και την ορθή τραπεζική πρακτική. Αν τέτοια ευρήματα και συμπεριφορές δεν προκύψουν από τις έρευνές σας, σας παρακαλούμε να το κάνετε γνωστό, ώστε να μην υπάρχουν σκιές για τους εκπροσώπους του Ταμείου μας στη διοίκηση της Τράπεζας.

Αποκλειστικός μας σκοπός είναι να διασφαλίσουμε την επένδυση του Ταμείου των μηχανικών στην Τράπεζα Αττικής και την μακροπρόθεσμη απόδοσή της, καθώς αυτό αποτελεί απαράβατο όρο της συμμετοχής του ΤΣΜΕΔΕ στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας.

Θέλουμε να σταματήσει να υπάρχει κάθε είδους σκιά στην επένδυση του ΤΣΜΕΔΕ στην Attica bank και η Τράπεζα να προχωρήσει με υγιείς βάσεις σε μια νέα αναπτυξιακή τροχιά. Κοινός μας στόχος πρέπει να είναι η μέγιστη δυνατή διαφάνεια και ενημέρωση των μηχανικών, που στηρίζουν τόσο χρόνια την Τράπεζα με τα χρήματά τους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ