Kaspersky Lab: τρωτά σε επιθέσεις πολλά «έξυπνα» συστήματα πόλεων

Οι ερευνητές της Kaspersky Lab κατόπιν εξέτασης πλήθους e-kiosk και διαδραστικών τερματικών που χρησιμοποιούνται στις σύγχρονες πόλεις για διαφορετικούς σκοπούς ανακάλυψαν ότι πολλά απ’ αυτά έχουν τρωτά σημεία, τα οποία μπορούν να εκθέσουν τα ιδιωτικά δεδομένα των χρηστών και να χρησιμοποιηθούν για υποκλοπή ή διασπορά κακόβουλου κώδικα.
Εκτός από τα ηλεκτρονικά κιόσκια, οι ειδικοί διερεύνησαν και τις κάμερες της τροχαίας που χρησιμοποιούνται στις πόλεις, καθώς και τις υποστηρικτικές τους υποδομές. Ως αποτέλεσμα, ανακάλυψαν ότι κακόβουλοι χρήστες θα μπορούσαν με ευκολία να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις κάμερες και να χειριστούν κατά βούληση τα δεδομένα που συλλέγονται.

Οι σύγχρονες πόλεις είναι πολύπλοκα οικοσυστήματα, τα οποία αποτελούνται από εκατοντάδες διαφορετικές επιμέρους συνιστώσες, συμπεριλαμβανομένων και των ψηφιακών. Αν κι αυτές αποσκοπούν στο να κάνουν τις ζωές των πολιτών πιο εύκολες και ασφαλείς, μπορούν ως ένα βαθμό να αποτελέσουν και απειλές για τα δεδομένα και την ασφάλεια τους, όπως κατέδειξαν τα ευρήματα της έρευνας που πραγματοποίησαν οι ειδικοί της Kaspersky Lab.

Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με τα δημόσια e-kiosk, η έρευνα έδειξε ότι περιέχουν ένα ή περισσότερα τρωτά σημεία ως προς την ψηφιακή τους ασφάλεια, τα οποία θα επέτρεπαν σ’ έναν εισβολέα να έχει πρόσβαση σε κρυμμένα χαρακτηριστικά του λειτουργικού συστήματος.

Ένα άλλο κομμάτι της έρευνας αφορούσε στις κάμερες της τροχαίας που βρίσκονται στις πόλεις. Χρησιμοποιώντας τη μηχανή αναζήτησης Shodan, οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν πολλαπλές διευθύνσεις IPad που ανήκουν σε τέτοιες συσκευές και είναι ελεύθερα προσβάσιμες στο Διαδίκτυο. Καθώς δεν υπήρχαν ενεργοί κωδικοί πρόσβασης, ο καθένας ήταν σε θέση να δει το υλικό που ήταν καταγεγραμμένο από τις κάμερες και ακόμη περισσότερα. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ορισμένα εργαλεία που χρησιμοποιούνταν για τον έλεγχο αυτών των καμερών ήταν επίσης δημοσίως διαθέσιμα στο Διαδίκτυο.

Μπορείτε να βρείτε το πλήρες κείμενο της έρευνας στον ιστότοπο Securelist.com κι επίσης στον ιστότοπο της πρωτοβουλίας «Securing Smart Cities», ενός παγκόσμιου, μη κερδοσκοπικού οργανισμού, που στοχεύει στην επίλυση των υπαρχόντων και μελλοντικών προβλημάτων ψηφιακής ασφάλειας των «έξυπνων πόλεων», μέσω της συνεργασίας επιχειρήσεων, κυβερνητικών φορέων, μέσων ενημέρωσης, άλλων μη κερδοσκοπικών πρωτοβουλιών και ιδιωτών ανά τον κόσμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ