ΙΟΒΕ: Θετική επίδραση στην Ελληνική Οικονομία από την ανάπτυξη του Ελληνικού

Τα αποτελέσματα της μελέτης της επίδρασης της ανάπλασης του Ελληνικού στην Ελληνική Οικονομία ανακοίνωσε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Βάσει των στοιχείων της μελέτης με τίτλο «Οικονομικές επιδράσεις από την ανάπτυξη της περιοχής του Ελληνικού», σε όλη τη διάρκεια του επενδυτικού προγράμματος (2016-2041) το ΑΕΠ αναμένεται να είναι αυξημένο, ξεπερνώντας στο τελευταίο έτος της περιόδου κατά 7,4 δισεκ. ευρώ (2,4%) το επίπεδο που θα έχει αν δεν πραγματοποιηθεί η επένδυση. Αντίστοιχα, η επίδραση της ανάπλασης σε όρους απασχόλησης αναμένεται να ξεπεράσει στο τέλος της περιόδου τις 90.000 θέσεις εργασίας στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Στη μελέτη εξετάζονται οι οικονομικές επιδράσεις από την ανάπλαση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και του παράκτιου μετώπου του Αγίου Κοσμά, με βάση τους όρους που προβλέπει η μεταβίβαση των μετοχών της «Ελληνικό Α.Ε.» στην «Hellinikon Global I S.A.».

Αναλυτικότερα , σύμφωνα με τη μελέτη η επένδυση ανάπλασης της περιοχής του Ελληνικού οδηγεί στην ανάπτυξη αξιοσημείωτης οικονομικής δραστηριότητας. Η εκμετάλλευση των υποδομών του Μητροπολιτικού Πόλου για τις επιμέρους χρήσεις εκτιμά ται ότι δημιουργεί έσοδα λειτουργίας (σε όρους κύκλου εργασιών), τα οποία ανέρχονται, σταδιακά μέχρι το 2041, σε 2,4 δισ. ευρώ, ενώ κατά μέσο όρο στη διάρκεια της 25ετίας υπολογίζονται σε 1,4 δισ. ευρώ, ετησίως. Άμεσα οφέλη θα προκύψουν και από τα δημοσιονομικά έσοδα του έργου, τα οποία δεν περιορίζονται στο τίμημα για την μεταβίβαση των μετοχών, αλλά επεκτείνονται και σε πόρους από άμεση και έμμεση φορολόγηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Τα φορολογικά έσοδα από την κατασκευαστική δραστηριότητα και τη λειτουργία των επιμέρους επιχειρηματικών δραστηριοτήτων αναμένεται να πλησιάσουν τα 14,1 δισ. ευρώ συνολικά στην 25ετία (κατά μέσο όρο 563 εκατ. ευρώ ετησί ως). Σε μακροοικονομικό επίπεδο, οι παράγοντες ζήτησης που συνδέονται με την κατασκευή και λειτουργία του έργου (εκτέλεση του επενδυτικού προγράμματος, δημιουργία εισοδημάτων από τη λειτουργία του έργου, ενίσχυση των τουριστικών εισπράξεων από το εξωτερικό ) αναμένεται να επιφέρουν υψηλότερο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όλη τη διάρκεια της κατασκευής του έργου.

Στο τέλος της υπό εξέταση περιόδου (2016 – 2041), οι παράγοντες ζήτησης εκτιμάται ότι οδηγούν το ΑΕΠ της χώρας σε επίπεδο που είναι κατά 5,4 δισ. ευρώ ή +1,7% υψηλότερο, σε σύγκριση με το επίπεδο που θα έχει το ΑΕΠ εάν δεν πραγματοποιηθεί το έργο. Επιπλέον, οι παράγοντες προσφοράς που εκφράζονται από την άνοδο της παραγωγικότητας και της δυνητικής παραγωγικής ικανότητας της οικονομίας αναμένεται να ενισχύσουν το ΑΕΠ κατά 2,0 δισεκ. ευρώ (+0,6%) στο τέλος της περιόδου. Συνολικά, η επένδυση στο Ελληνικό αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντικά υψηλότερο ΑΕΠ σε όλη την εξεταζόμενη περίοδο. Στο τέλος της περιόδου (το έτος 2041) , το ΑΕΠ αναμένεται να είναι κατά 7,4 δισ. ευρώ (+2.4%) υψηλότερο από αυτό που θα είναι αν δεν πραγματοποιηθεί η επένδυση ενώ κι ο αριθμός των θέσεων εργασίας που αναμένεται να δημιουργηθούν προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει τις 90.000 στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας.  

Πιο συγκεκριμένα, η απασχόληση στην περιοχή του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Άγιου Κοσμά αναμένεται να ξεπεράσει τα 25.000 άτομα στα μέσα της δεκαετίας του 2030, ενώ τα επόμενα έτη με την ολοκλήρωση του κατασκευαστικού έργου , αλλά και με την πληρέστερη ανάπτυξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, εκτιμάται ότι σε ετήσια βάση θα συντηρούνται περί τις 21.000 θέσεις εργασίας. Πρόκειται για μόνιμες θέσεις εργασίας που, σε ένα μεγάλο βαθμό, θα καλυφθούν από τους κατοίκους των όμορων δήμων, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της πρωτεύουσας.

iobe

Επιπλέον, σύμφωνα με τη μελέτη, η μεταβίβαση των μετοχών της «Ελληνικό ΑΕ» (με την αξιοποίηση των σχετικών πόρων για εξόφληση του δημόσιου χρέους) μειώνει το χρέος χωρίς να επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητα. Σε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση, δημιουργείται δημοσιονομικό κενό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της μελέτης , με την μεταβίβαση των μετοχών από την «Ελληνικό Α.Ε.» στη «Hellinikon Global I S.A.» αποφεύγεται η απώλεια 10.000 θέσεων εργασίας καθώς και μια υποχώρηση του ΑΕΠ μέχρι και 0,2 ποσοστιαίες μονάδες (0,3 δισεκ. ευρώ) το πρώτο έτος εφαρμογής της συμφωνίας, με μικρότερες, ωστόσο υπολογίσιμες, αρνητικές επιδράσεις σε ορίζοντα δεκαπενταετίας.

Επιπλέον, ο λόγος του δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ εμφανίζει επιταχυνόμενη υποχώρηση στο σενάριο της πραγματοποίησης του έργου και είναι μειωμένος κατά 15 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ στο τέλος της περιόδου. Όπως εκτιμάται στην μελέτη του ΙΟΒΕ, το έργο του Ελληνικού αναμένεται να συμβάλλει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, στη δημοσιονομική προσαρμογή και στη μείωση του δημόσιου χρέους. Η μεταβίβαση των μετοχών της «Ελληνικό ΑΕ» στη «Hellinikon Global I S.A.» και ακολούθως η αξιοποίηση της περιοχής μπορούν να συνδράμουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, στέλνοντας ένα ισχυρό σήμα ότι η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής και ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ