Ταξίδι στο «γήινο» παρελθόν με τη Google

Πολλά εκατομμύρια χρόνια πριν, οι δεινόσαυροι κυριαρχούσαν στη Γη και οι θαλάσσιοι δράκοι δεν ήταν απλά δημιουργήματα ταινιών του Χόλιγουντ, αλλά τρομακτικά αρπακτικά των ωκεανών. Τα πλάσματα αυτά ανήκουν σε έναν κόσμο που εξαφανίστηκε πριν από πολύ καιρό, αλλά παρόλα αυτά συνεχίζει να ενθουσιάζει αυτούς που προσπαθούν να κατανοήσουν την προέλευση της ζωής στον πλανήτη μας.

Από σήμερα όμως, οποιοσδήποτε από οπουδήποτε, μπορεί να εξερευνήσει αυτόν τον κόσμο στο Google Arts & Culture. Για το σκοπό αυτό, η Google συνεργάστηκε με περισσότερα από 50 ηγετικά ιδρύματα Φυσικής Ιστορίας και επιστήμονες, για να ξαναδώσει ζωή σε αυτόν τον χαμένο κόσμο μέσα από το διαδίκτυο. Περισσότερες από 150 διαδραστικές ιστορίες από ειδικούς, 300.000 νέες φωτογραφίες και βίντεο και περισσότερες από 30 εικονικές περιηγήσεις περιμένουν το χρήστη.

Με μερικά μόνο κλικ ο χρήστης μπορεί να έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με έναν γίγαντα 180 εκατομμυρίων ετών, με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας. Ανακαλύφθηκε στο Dorset στο Ηνωμένο Βασίλειο, και ζει στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου. Ο Rhomaleosaurus, όπως είναι το επίσημο όνομά του, μπορεί τώρα να εξερευνηθεί σε προβολή 360 μοιρών.

Επίσης, η εικονική πραγματικότητα «ζωντανεύει» ξανά τον Giraffatitan, που βρίσκεται στο εθνικό μουσείο φυσικής ιστορίας στο Βερολίνο. Ήταν δυο φορές πιο ψηλός από τις καμηλοπαρδάλεις και θα μπορούσε εύκολα να βάλει το κεφάλι του στο παράθυρο του τετάρτου ορόφου μιας πολυκατοικίας.
din2Στην προσπάθειά της να «ζωντανέψει» με τον πιο αληθοφανή τρόπο τα παραπάνω πλάσματα (και όχι μόνο αυτά), η
Google συνεργάστηκε με οικολόγους, παλαιοντολόγους και βιολόγους, για να βάλει εικονικό δέρμα και οστά στους διατηρημένους σκελετούς. Από το μέγεθος του ματιού μέχρι τη θέση του ρύγχους, την κάμψη του αυχένα, την υφή και τις πτυχές του δέρματος, όλα έχουν ανασυνταχθεί επιμελώς, και επαληθευτεί με ελέγχους από μια ομάδα επιστημόνων.

Εκτός όμως από τις εμπειρίες εικονικής πραγματικότητας, η συλλογή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας έχει πολλά περισσότερα ενδιαφέροντα, τόσο για τους ειδικούς όσο και για «εξερευνητές» που εξερευνούν από την άνεση της πολυθρόνας τους.

Ειδικότερα, ο χρήστης μπορεί να γυρίσει πίσω τον χρόνο 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια με τη συνδρομή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, ταξιδεύοντας πίσω στην ιστορία της εξέλιξης της ζωής στον πλανήτη, που ξεκινά από τη δημιουργία του ηλιακού συστήματος, και συνεχίζεται με την άνοδο και την πτώση του προϊστορικού κόσμου.

Μπορεί να δει το γιγαντόσαυρο που οδήγησε το Δαρβίνο στην πρωτοποριακή θεωρία της φυσικής επιλογής.

Μπορεί να ερευνήσει την ποικιλότητα της φύσης από το πτεροειδές Lion fish μέχρι την πεταλούδα Paradise Birdwing και μάθετε από τα πουλιά την τέχνη του φλερτ.

Μπορεί να δει 3.000 είδη σε προβολή σε μια γιγάντια ψηφιακή βιβλιοθήκη ή να ανακαλύψει πώς μπορεί να ήταν οι δικοί μας πρόγονοι.

Ακόμα, με το Street View ο χρήστης μπορεί να περιπλανηθεί ανάμεσα στους δεινόσαυρους της Νέας Υόρκης, να εξερευνήσει περισσότερα από 30 μουσεία Φυσικής Ιστορίας, από την Αυστραλία μέχρι την Ρωσία, και να βυθιστεί κάτω από το νερό με τις χελώνες στην Βραζιλία.

Επίσης, με το να γίνει μέλος του YouTube Vsauce2 μπορεί να ανακαλύψει την ιστορία της Μάρθας, του τελευταίου άγριου περιστεριού.

Η νέα συλλογή εγκαινιάζεται σήμερα online στην ιστοσελίδα g.co/naturalhistory και μέσω της εφαρμογής για κινητά Google Arts & Culture σε iOS και Android.

Για τους δασκάλους, υπάρχουν πάνω από 20 νέες περιηγήσεις της Google που περιμένουν δασκάλους και μαθητές να τις ανακαλύψουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ