Τα discounter ανακαλύπτουν την πολυτέλεια

Το Aldi, το μεγαλύτερο σούπερ μάρκετ φθηνού κόστους της Γερμανίας ανακαλύπτει εκ νέου τον εαυτό του.

Για χρόνια ολόκληρα η στρατηγική του περιοριζόταν στο λιτό ντεεκόρ, τα φθηνά προϊόντα και προς Θεού όχι επώνυμα. Όσο για τηλεοπτικές διαφημίσεις, το θέμα ήταν ταμπού. Όλα αυτά όμως τώρα αλλάζουν.

Βήμα-βήμα όμως το Aldi αλλάζει τη στρατηγική του. Ξεκίνησε πουλώντας φρέσκα ψωμάκια από αυτόματα μηχανήματα. Αργότερα έβαλε την Coca Cola στα ράφια του αλλά δεν περιορίστηκε εκεί. Και άλλες μάρκες όπως τα Pampers βρήκαν τη θέση τους. Τώρα μετά τις γνωστές μάρκες σειρά έχουν οι τηλεοπτικές διαφημίσεις.

Μέχρι σήμερα το Aldi απείχε πεισματικά από τηλεοράσεις και εφημερίδες. Στο επίκεντρο της πολιτικής του υπήρχε μόνο ένα πράγμα: οι χαμηλές τιμές. Την ερχόμενη Κυριακή όμως το Aldi θα παρουσιάσει την πρώτη του τηλεοπτική διαφήμιση. Κεντρικό σύνθημα είναι «Aldi. Απλό και καλό». Και είναι ιδιαίτερα σημαντική σε μια εποχή που λείπει ο ελεύθερος χρόνος και τα ψώνια προκαλούν άγχος. Στο τηλεοπτικό σποτ εμφανίζεται ένα παιδάκι που παραπονιέται στους γονείς του επειδή εκείνοι δεν έχουν χρόνο και τους λέει πως δεν χρειάζονται μεγάλα σούπερ μάρκετ αλλά μικρότερα και πιο εύληπτα όπως το Aldi.

Aldi _
To Aldi την δεκαετία του 1980

Το διαδίκτυο παραμένει ταμπού

To Aldi ακολουθεί το παράδειγμα του αντιπάλου του Lidl, το οποίο επενδύει εδώ και καιρό εκατομμύρια στη διαφήμιση. Προσπαθεί και αυτό να βελτιώσει την εικόνα του με συνθήματα όπως «Το Lidl αξίζει». Τηλεοπτικές διαφημίσεις χρησιμοποιούν και άλλα σούπερ μάρκετ όπως το Edeka και το Rewe, τα οποία ωστόσο δεν είναι discounter.

Σχετικά με το κόστος της διαφήμισης πάντως το Aldi σιωπά. Αν συγκρίνουμε όμως με τις διαφημίσεις του Lidl θα πρέπει να ξόδεψε αρκετά χρήματα. Για το Aldi σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να βελτιώσει την εικόνα του. Το φθηνό δεν αρκεί πλέον. Έχει πολλούς πιστούς πελάτες μεγαλύτερης ηλικίας αλλά οι νεότεροι έχουν άλλα ποιοτικά κριτήρια. Έρευνες δείχνουν ότι οι Γερμανοί δεν ενδιαφέρονται πλέον μόνο για την τιμή ενός προϊόντος, αλλά όλο και συχνότερα και για την ποιότητά του.

Ο τομέας που παραμένει πάντως ταμπού για το μεγαλύτερο γερμανικό discounter είναι το ίντερνετ. Το Aldi δεν πουλάει μέσω διαδικτύου. Ποιος ξέρει όμως για πόσο ακόμα.

Πηγή: Deutsche Welle

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ